Home / Διεθνή / Ερντογάν: Το υπονοούμενο για Θεσσαλονίκη και οι συνεχείς αναφορές σε θέματα συνόρων

Ερντογάν: Το υπονοούμενο για Θεσσαλονίκη και οι συνεχείς αναφορές σε θέματα συνόρων

Νέα ομιλία με προκλητικά σημεία

Επαναλαμβάνει συνεχώς ότι είναι άλλα από τα υπάρχοντα τα σύνορα της «καρδιάς των Τούρκων»

Συνεχίζει να αναφέρεται σε θέματα συνόρων ο Ερντογάν με κάθε ευκαιρία, όπως έκανε και σε χθεσινή του ομιλία στην οποία μάλιστα έκανε έμμεση πλην σαφέστατη αναφορά στη θεσσαλονίκη.

Οπως είπε χθες η Τουρκία σέβεται τα γεωγραφικά σύνορα όλων των χωρών, ακόμη και αν αυτό “βαραίνει την καρδιά” των Τούρκων, αναφερόμενος στη Μοσούλη, την ιρακινή πόλη που κάποτε αποτελούσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Ερντογάν έκανε το σχόλιο αυτό αφού ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι αρνήθηκε την πρόταση της Άγκυρας να συμμετάσχουν οι τουρκικές δυνάμεις στη μάχη για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τη Μοσούλη. Η Τουρκία ήθελε να συμμετάσχει στην επιχείρηση καθώς εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Μοσούλη βρίσκεται εντός της σφαίρας επιρροής της.

“Κάποιοι αδαείς έρχονται και λένε «τι σχέση έχετε εσείς με το Ιράκ;». Αυτές οι γεωγραφίες για τις οποίες μιλάμε σήμερα είναι μέρος της ψυχής μας”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια ομιλία του. “Ακόμη και αν αυτό πλακώνει την καρδιά μας, σεβόμαστε τα γεωγραφικά σύνορα όλων των χωρών”, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ωστόσο είπε τα εξής: «Τα σύνορα αυτά δεν τα αποδεχθήκαμε ελαφρά την καρδία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα εδάφη στα οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ηγετικές μορφές, που ίδρυσαν το σημερινό κράτος, έμειναν εκτός των συνόρων του νέου κράτους. Ξέρετε πού και τι εννοώ» είπε κάνοντας έμμεση μα σαφή αναφορά στη Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Και ο Τούρκος δημοσιογράφος Mahir Zeynalov, γνωστός πολέμιος του Ερντογαν για τον οποίο μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος είχε ζητήσει να κλείσει ο λογαριασμός του στο Twitter, μετέφερε το επίμαχο σημείο της ομιλίας Ερντογάν με ανάρτησή του: «Δεν δεχτήκαμε εθελοντικά τα σύνορά μας όπως είναι σήμερα. Οι άνθρωποι που ίδρυσαν το κράτος μας γεννήθηκαν εκτός αυτών των συνόρων».

Τη συγκεκριμένη αναφορά μεταφέρει και η εφημερίδα Μιλιέτ στην τουρκική της έκδοση:

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis