Home / Πολιτική / Wiener Zeitung: Λαϊκίστικη δεν είναι η στάση της Ελλάδας, αλλά της Γερμανίας

Wiener Zeitung: Λαϊκίστικη δεν είναι η στάση της Ελλάδας, αλλά της Γερμανίας

Ο αρχισυντάκτης της αυστριακής εφημερίδας Wiener Zeitung, Ράινχαρντ Γκέβαιλ, στο σημερινό κύριο άρθρο της, αναφέρει πως είναι παράδοξο να κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό γιατί «αυτή τη στιγμή εκείνη που λειτουργεί λαϊκίστικα είναι η γερμανική πολιτική», παραθέτοντας εισαγωγικά τρία παραδείγματα με έναν κοινό παρονομαστή από τις χώρες του ευρώ το «φτάνει πια», στο οποίο «ευαισθητοποιείται» η πολιτική.
Πρώτο παράδοξο, όπως αναφέρει, η κριτική στο ευρωκοινοβούλιο ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται μόλις έξι μήνες στην κυβέρνηση, ότι εκμεταλλεύεται ήδη πολύ καιρό, την εμπιστοσύνη της Ευρώπης.

Δεύτερο παράδοξο, η πρόθεση του αρχηγού των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να πετάξει έξω από το ευρώ τους Έλληνες, και που η σχετική φράση του κόπηκε την τελευταία στιγμή από τους κομματικούς του φίλους.

Τρίτο παράδοξο, η προετοιμασία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, να εξεγερθούν ενάντια σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.

Ο Ράινχαρντ Γκέβαιλ τονίζει πως στο πλαίσιο του λαϊκισμού της γερμανικής πολιτικής, η επιχειρηματολογία κατά της Ελλάδας προτιμά να χρησιμοποιεί παραποιημένα στοιχεία. Για παράδειγμα, αναφέρει, ο πρόσφατος ισχυρισμός των Χριστιανοδημοκρατών και της εφημερίδας Bild, ότι οι Ελληνες βγαίνουν στη σύνταξη στα 56 χρόνια, τη στιγμή που η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι λίγο πάνω από τα 60 και είναι μάλιστα υψηλότερη από εκείνη που ισχύει στην Αυστρία, και άρα πέφτει στο κενό το «παραμύθι» για τους «τεμπέληδες Ελληνες».

Επιπλέον, όπως σημειώνει στη συνέχεια, δημόσιο χρέος και οικονομικές μεταρρυθμίσεις βασικά δεν προσφέρονται για λαϊκιστικές συνταγές, και για παράδειγμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να προσέφερε στους Ελληνες ένα πακέτο 35 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία της ΕΕ, δήθεν χωρίς συγχρηματοδότηση της χώρας.

Όμως εδώ, επισημαίνει, δεν ξεσηκώθηκαν οι εκπρόσωποι του λαϊκισμού, καθώς, στη βάση των δικών τους ισχυρισμών, θα ήταν ανόητο να δοθούν στην Ελλάδα χρήματα της ΕΕ, τη στιγμή που αυτή θέλει (δήθεν) να αποχωρήσει από το ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της αυστριακής εφημερίδας περίεργο παιχνίδι παίζει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας μία κεντρική αποστολή είναι η τροφοδότηση των τραπεζών με ρευστότητα, που αυτή την στιγμή την έχουν ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες, όμως η ΕΚΤ καταφεύγει σε «καμώματα».

Και μπορεί βέβαια να πρόκειται για μεγάλα ποσά και επίσης η διοίκηση του ελληνικού κράτους να χρήζει βελτιώσεων, ωστόσο είναι δυστυχώς γεγονός πώς και η λέξη Grexit μειώνει τη σημασία του κινδύνου που βρίσκεται πίσω της, ενώ και ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε πρόσφατα πως αν η εμπιστοσύνη προς το ευρώ κλονιστεί θα μειωθεί η ροή προς την Ευρώπη κεφαλαίων τα οποία χρειάζονται επειγόντως.

Όπως τονίζει συμπερασματικά ο Ράινχαρντ Γκέβαιλ, ο λαϊκισμός δεν φέρνει επενδυτές, και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν καλά όλοι, όπως επίσης ότι χρήματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (σσ προφανώς για την Ελλάδα) θα αποτελούσαν σε κάθε περίπτωση πολύ καλύτερη επένδυση, από τις απώλειες που θα προέκυπταν από μια διακοπή της βοήθειας.

About totritomati

totritomati