Home / Επιχειρήσεις / Morgan Stanley: Τι σημαίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες – Πώς θα γίνει

Morgan Stanley: Τι σημαίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες – Πώς θα γίνει

Σαν θετική εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζει η  Morgan Stanley τις ενδείξεις προόδου στη διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παρότι, όπως επισημαίνει, ενδέχεται να υπάρξει μια υπερπροσφορά μετοχών, βραχυπρόθεσμα. Η αύξηση του free float και της ρευστότητας στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών χαρακτηρίζονται ευπρόσδεκτες από τον οίκο.
Μέχρι στιγμής, σημειώνει η Morgan Stanley, δεν υπάρχει περαιτέρω σαφήνεια ως προς το πότε θα γίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, πέραν του γενικού χρονοδιαγράμματος, που προβλέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το τέλος του 2025.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ διατηρεί ποσοστά στις Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική, τα οποία ανέρχονται σε 9%, 1,4%, 27% και 40% αντίστοιχα.
Στα πιθανά μοντέλα για την αποεπένδυση που θα ακολουθήσει το ΤΧΣ, έπειτα και από τις χθεσινές ανακοινώσεις, η Morgan Stanley επισημαίνει την πώληση μετοχών, την εξέταση επενδυτών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, τις προτάσεις των ίδιων των τραπεζών ή άλλες δομές αποεπένδυσης που θα βελτιώνουν την αξία του χαρτοφυλακίου, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες στην αγορά και τις επιδόσεις των τραπεζών.

Πώληση στην αγορά: Οι μετοχές μπορούν να πουληθούν απευθείας στο χρηματιστήριο, μέσω διαδικασιών όπως το bookbuilding, ο μηχανισμός τιμολόγησης day‐to‐day ή οι επαναγορές μετοχών.
Το ΤΧΣ θα συνυπολογίσει την αναμενόμενη τιμολόγηση, την επίδραση της συναλλαγής στην τιμή της μετοχής της τράπεζας, την επίδραση στη μετοχική βάση, το επίπεδο του ρίσκου υλοποίησης, την επίδραση στις μελλοντικές αγορές (σε αυτήν και τις άλλες τράπεζες), το απόλυτο (εκατομμύρια ευρώ/ημέρες διαπραγμάτευσης) και το σχετικό μέγεθος της συναλλαγής, την εικόνα της αγοράς και τις προμήθειες για τη συναλλαγή.
Ιδιωτική πώληση: Πρόκειται για συναλλαγές στις οποίες ένα μεγάλο πακέτο (5% ή και παραπάνω) πωλείται μέσω private placement ή δημόσιας εξαγοράς σε έναν επενδυτή. Το ΤΧΣ θα προτιμούσε στρατηγικούς επενδυτές για σημαντικά πακέτα μετοχών, όπως για παράδειγμα διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, μακροπρόθεσμους επενδυτές  (sovereign wealth funds, μεγάλες εταιρείες asset management, private equity funds, family offices) καθώς και άλλους επενδυτές πέραν του τραπεζικού τομέα που έχουν σημαντική εμπειρία.
Διαβάστε επίσης: 
ΤΧΣ: Οι βασικές αρχές της στρατηγικής αποεπένδυσης από τις τράπεζες
Πώς θα γίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες
Οι επόμενες κινήσεις του ΤΧΣ για Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview