Home / Οικονομία / Η Lamda κρατά τη θέση της στην «πίστα» του Ελληνικού

Η Lamda κρατά τη θέση της στην «πίστα» του Ελληνικού

Συνεχίζει την προετοιμασία των διαδικασιών αδειοδότησης του έργου αξιοποίησης της έκτασης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό η Lamda Development, καθώς ο αρμόδιος δημόσιος φορέας, που είναι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), δεν έχει εγείρει κανένα ζήτημα αναφορικά με τη σύμβαση ανάθεσης του έργου που έχει υπογραφεί.

Τα παραπάνω ανέφεραν χθες τα στελέχη της Lamda απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για την πορεία της εταιρείας το 2014, όπου μεταξύ άλλων ελέχθη πως και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 τα τρία εμπορικά κέντρα κινήθηκαν ανοδικά.

Οπως τόνισε ο υπεύθυνος για τις επενδυτικές σχέσεις Αλέξανδρος Κοκκίδης αναφορικά με το Ελληνικό, η Lamda έχει υπογράψει μια σύμβαση και με βάση αυτή συνεχίζει να δουλεύει για το έργο, προετοιμάζοντας κυρίως τις μελέτες που θα υποβάλει προς τους αρμόδιους φορείς.

Σχετικά με το αν θα ολοκληρωθεί η αδειοδότηση μέχρι τον Νοέμβριο του 2016 όπως έχει συμφωνηθεί (δύο χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης), ελέχθη πως κάτι τέτοιο είναι δυνατό παρά τις καθυστερήσεις, καθώς και ότι η εταιρεία θα επιθυμούσε όλα να γίνουν γρηγορότερα.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει καθορίσει ακόμα επίσημα τι θα γίνει με την αξιοποίηση του Ελληνικού, αν και ανώτατα στελέχη της σε καίριες θέσεις έχουν εκφραστεί αρνητικά.

Νέα επένδυση

Τα στελέχη της Lamda (εκτός από τον κ. Κοκκίδη, τους αναλυτές ενημέρωσε και ο οικονομικός διευθυντής Βασίλης Μπαλούμης) υπογράμμισαν ότι, με δεδομένη τη ρευστότητα που απέκτησε η εταιρεία μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου πέρυσι, αναζητούν μια καλή συμφωνία για νέα επένδυση στην οποία δύναται να διατεθούν περί τα 96 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, συμπλήρωσαν πως το τελευταίο διάστημα δεν είναι εύκολο γιατί η αγορά έχει «παγώσει». Επιδίωξή τους είναι μια νέα επένδυση εντός του 2015, αλλά, όπως επισημάνθηκε, όλες οι ενέργειες σε αυτή τη φάση χρειάζονται προσοχή και υπομονή.

Τα εμπορικά κέντρα

Αναφορικά με τα εμπορικά κέντρα The Mall Athens, Mediterranean Cosmos και Golden Hall και παρά το γεγονός ότι συνολικά το λιανικό εμπόριο κινείται πτωτικά, το πρώτο τρίμηνο σημείωσαν αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών τους 2%, ενώ ο τζίρος των καταστημάτων τους αυξήθηκε 7,3%.

Πρόθεση της διοίκησης της Lamda είναι να προχωρήσει σε πώληση οικοπέδων της, η συνολική αξία των οποίων έχει διαμορφωθεί σε 142,4 εκατ. ευρώ, εφόσον υπάρξουν ευκαιρίες και με λογικές αποτιμήσεις, όπως ελέχθη.

Αναφορικά με τον δανεισμό της, ο οποίος έχει διαμορφωθεί σε 338,5 εκατ. ευρώ (καθαρός στα 150,9 εκατ. ευρώ), σημειώθηκε πως για το τμήμα που αφορά το The Mall Athens (112 εκατομμύρια ευρώ) βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την επέκτασή του πέρα από το τέλος Νοεμβρίου οπότε και λήγει.

Η αξία των τριών εμπορικών κέντρων της εν λόγω εταιρείας έχει διαμορφωθεί σε 520,1 εκατ. ευρώ και των γραφείων της σε 26,2 εκατ. ευρώ.

Συνολικά η αξία του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου έχει διαμορφωθεί στα 709,9 εκατ. ευρώ.

Το 2014 τα έσοδα της Lamda από τα επενδυτικά της ακίνητα διαμορφώθηκαν σε 40,6 εκατ. ευρώ από 41,1 εκατ., ενώ ως τελικό αποτέλεσμα είχε ζημιές 23,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 48,6 εκατ. το 2013, οι οποίες αποδίδονται στις χαμηλότερες αποτιμήσεις των επενδυτικών της ακινήτων.


Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/946244/i-lamda-krata-ti-thesi-tis-stin-pista-tou-ellinikou

About totritomati

totritomati
x

Check Also

Μείωση κομίστρου: Φθηνότερα ΤΑΞΙ-δια σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Καβάλα – Ώς πότε θα ισχύει

Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη,