Home / Ειδήσεις / Kρίσιμες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης

Kρίσιμες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις ενόψει της κρίσιμης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, ενώ την Τετάρτη στην Αθήνα αναμένεται για συνομιλίες ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Έιντε.

«Υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα το 2017 να είναι η χρονιά που οι Κύπριοι, μόνοι τους, θα αποφασίσουν ελεύθερα να αλλάξουν σελίδα στην ιστορία», αναφέρει σε μήνυμά του για τον νέο χρόνο που έχει δημοσιευθεί στον λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι ο λαός που θα λάβει την τελική απόφαση, όταν οι ηγέτες θα έχουν ολοκληρώσει την εργασία τους. Το να χτίζεις μια μόνιμη ειρήνη σημαίνει να κατανοήσεις τις βασικές ανησυχίες όλων των ανθρώπων σε ένα πνεύμα συμφιλίωσης, σεβασμού και αναγνώρισης, πρόσθεσε. Οι κοινότητες στην Κύπρο είναι τυχερές να έχουν δύο τέτοιους ηγέτες, τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί, οι οποίοι και οι δύο δείχνουν την πολιτική βούληση και την στρατηγική ηγεσία να τερματίσουν μια σύγκρουση που έχει διαχωρίσει την κοινή τους πατρίδα εδώ και πολύ καιρό», σημείωσε στο μήνυμά του.

Ο ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό παρέπεμψε στην αναφορά του απερχόμενου ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος είχε τονίσει ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες περιοχές που προσφέρει μια καταπληκτική ευκαιρία το 2017, αλλά και στην αναφορά του νέου ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του είχε σημειώσει χαρακτηριστικά: «στο τέλος, έχει να κάνει με αξίες. Θέλουμε τον κόσμο που θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας να καθορίζεται από τις αξίες που περιλαμβάνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών; Της ειρήνης, της δικαιοσύνης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης; Οι απειλές για αυτές τις αξίες τις περισσότερες φορές βασίζονται στο φόβο. Το καθήκον μας προς τους λαούς που υπηρετούμε είναι να εργαστούμε μαζί για να περάσουμε από το φόβο του ενός προς τον άλλο, στο να εμπιστευτούμε ο ένας στον άλλον».

Ακόμη, ο κ. Έιντε μίλησε για κρίσιμες επόμενες εβδομάδες προς την διασφάλιση μιας συνολικής λύσης και σημείωσε ότι οι ηγέτες έχουν στόχο ένα μέλλον όπου όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου, θα μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά μεταξύ τους και τους γείτονές τους. «Αναγνωρίζουν ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και μη βιώσιμο, και ότι οι σημερινές προσφέρουν την καλύτερη ευκαιρία για μια λύση». Παράλληλα τόνισε ότι αυτές οι συνομιλίες καθοδηγούνται από ηγέτες και κάθε γράμμα, λέξη και πρόταση θα είναι γραμμένη από τους ίδιους τους Κύπριους. «Ο ΟΗΕ παραμένει πιστός στο να διευκολύνει τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν το κοινό τους όραμα της ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το μέλλον του νησιού θα καθοριστεί από τους Κυπρίους, για όλους τους Κυπρίους».

Ο Εσπεν Μπαρθ Έιντε δηλώνει ότι και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν πως οποιαδήποτε διευθέτηση πρέπει να σέβεται τις αρχές και αξίες της ΕΕ και θα προστατεύονται όλα τα βασικά δικαιώματα και οι ελευθερίες για όλους τους Κύπριους. Συζητείται ένα μοντέλο που θα ταιριάζει στον 21ο αιώνα και θα δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη όπως ανέφερε, λέγοντας ότι η στήριξη από την διεθνή κοινότητα παραμένει αποφασιστική.

«Τα Ηνωμένα Έθνη και εγώ προσωπικά έχουμε δεσμευτεί να διευκολύνουμε και τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συνολική συμφωνία και να εφαρμόσουν μια λύση. Η βοήθειά μας έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η εφαρμογή μιας διευθέτησης είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή και μεγιστοποιεί το όφελος της ειρήνης για όλους».

Να σημειωθεί, τέλος, πως για την Τρίτη είναι προγραμματισμένη συνάντηση των διαπραγματευτών για το Κυπριακό Ανδρέα Μαυραγάνη και Οζντίλ Ναμί ενόψει Γενεύης, ενώ την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, με κυρίαρχο θέμα το Κυπριακό.

Πηγή πληροφοριών: politis.com.cy & philenews.com

 

About Andreas Chondros