Home / Αστεία / #askstavros: Ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε στο Facebook και δέχθηκε το απόλυτο troll attack στο Twitter

#askstavros: Ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε στο Facebook και δέχθηκε το απόλυτο troll attack στο Twitter

Η δύναμη των κοινωνικών δικτύων είναι τεράστια και η λειτουργία τους, δεν υπόκειται σε κανέναν “νόμο”.  Όταν επιλέγεις να “ζήσεις” μέσα σε αυτά, πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς και τις συνέπειες.

Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου λοιπόν, το Ποτάμι αποφάσισε να διοργανώσει διαδικτυακή κίνηση ερωτοαπαντήσεων ανάμεσα στον επικεφαλής του, Σταύρο Θεοδωράκη και τους πολίτες.

Η καμπάνια στήθηκε για να εξελιχθεί στο Facebook υπό το hashtag #askstavros. Ένα hashtag όμως που “πέρασε” σε όλα τα social media, όπως ήταν αναμενόμενο. Οι ερωτήσεις ήταν πολλές, και στο Twitter ιδιαιτέρως καυστικές. Σε αυτό το “πεδίο”, απαντήσεις δεν δόθηκαν.

Η αλήθεια είναι πως σε ό,τι αφορά τα “τιτιβίσματα”, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν και τόσο καλά για το Ποτάμι…:

H επίσημη ανακοίνωση του Ποταμιού για την προσπάθεια διαλόγου με το κοινό, ήταν αυτή:

ScreenHunter_3 ScreenHunter_4 ScreenHunter_5 ScreenHunter_7 ScreenHunter_9 ScreenHunter_10

“Απαντήσεις χωρίς περιστροφές έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στους  χρήστες του διαδικτύου που «συνάντησε» το βράδυ της Τετάρτης στο facebook.

Στη «συζήτηση» πήραν μέρος, κάνοντας ερωτήσεις και σχόλια, περισσότερα από 650 άτομα, ενώ σε πραγματικό χρόνο την παρακολούθησαν πάνω από 3.500 χρήστες του  διαδικτύου. Παράλληλα ο δημόσιος διάλογος του Σταύρου Θεοδωράκη με τους πολίτες στο facebook έγινε trend, δηλαδή το πιο δημοφιλές θέμα στα κοινωνικά δίκτυα για το βράδυ της Τετάρτης, για περισσότερο από τρεις ώρες.

Ο επικεφαλής του Κινήματος απάντησε για όλους και για όλα. Για τις προτεραιότητες του, τα λάθη του, τα οικονομικά του Ποταμιού, τα συμφέροντα, τους ολιγάρχες, τα κανάλια, το μεταναστευτικό, το κατοχικό δάνειο κ.ά.”.

Ενδεικτικά, ορισμένες από τις ερωτοαπαντήσεις στο Facebook. Γιατί όπως είπαμε, στο Twitter δεν δόθηκαν απαντήσεις:

Σε περίπτωση συμμετοχής του Ποταμιού στην κυβέρνηση θα προχωρήσετε σε επέκταση του θεσμού του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια με απόδοση πλήρων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένου και αυτού της τεκνοθεσίας;

Τα ομόφυλα ζευγάρια, το έχω πει πριν μπω στην πολιτική, έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα ζευγάρια. Οι συμμαχίες που θα υπάρξουν στην Βουλή θα καθορίσουν και την προώθηση τέτοιων τολμηρών αποφάσεων.

Γνωρίζετε ότι οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις προσκρούουν σε άρθρα του Συντάγματος; Πώς σκοπεύετε να αλλάξετε το Σύνταγμα και να απλοποιήσετε τη νομοθεσία; Παρακαλώ πείτε μου το action plan που έχετε στην περίπτωση που θα συμμετάσχετε στην κυβέρνηση.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα σφικτό Σύνταγμα. Αλλά τα μεγάλα Συντάγματα όπως και η πολυνομία βοηθούν το πολιτικό κατεστημένο να είναι πάντα επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας. Δεν είμαι συνταγματολόγος αλλά έχουμε συνταγματολόγους και αυτούς θα ακούσουμε. Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια πάντως υπάρχει άποψη ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί αν υπάρχει και εμπλοκή κάποιου δήμου.

Λαμβάνοντας υπόψη την οικτρή οικονομική κατάσταση στη χώρα μας μήπως ήρθε η ώρα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας;

Για την εκκλησιαστική περιουσία πήγα χθες στον Αρχιεπίσκοπο. Ο στόχος είναι να αξιοποιηθεί η περιουσία των μοναστηριών και της Εκκλησίας προς όφελος των πολλών. Να δοθούν κτήματα στους νέους ακτήμονες και να υπάρξει αξιοποίηση κάποιων εκτάσεων ώστε να συντηρούνται τα ιδρύματα που φροντίζουν παιδιά και υπερήλικες. Το είχα ξανασυζητήσει με τον Αρχιεπίσκοπο πριν τρία χρόνια. Το είχε προτείνει και αυτός στην κυβέρνηση. Βέβαια, τίποτα δεν έγινε. Και ο λόγος είναι απλός: Κάποιοι κερδίζουν πολλά από την εκκλησιαστική περιουσία που ούτε ξέρουμε πού είναι και πόση είναι.

Τι μέτρα πιστεύετε θα πρέπει να ψηφιστούν ώστε να έχουμε μείωση της ανεργίας τουλάχιστον 3-4% μέσα στην επόμενη τετραετία;

Δεν υπάρχουν μέτρα καρμπόν. Πρέπει να κάνουμε αποκρατικοποιήσεις και να δώσουμε κίνητρα για επενδύσεις. Να παράγουμε και να εξάγουμε. Να μειώσουμε τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς για να γίνει πιο εύκολη η νεανική επιχειρηματικότητα. Όλα τα άλλα που υπόσχονται κάποιοι – αυξημένα επιδόματα και δουλειές στο κράτος – είναι απλώς ΨΕΜΑΤΑ. Ελπίζω να μην ξεγελούν πια κανέναν.

Προτείνετε κάτι συγκεκριμένο για τα προνόμια των πολιτικών ή όπως και οι άλλοι, μένετε στα λόγια;

Προτείνουμε κατάργηση της ισοβιότητας του βουλευτή, όριο οι δύο συνεχόμενες τετραετίες και συνολικά τέσσερις θητείες σε όλη του την ζωή και φυσικά καμία σύνταξη από τη Βουλή. Κανείς να μη μπορεί να γίνεται υπουργός αν δεν έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια ένσημα στον ιδιωτικό τομέα ή ανάλογη υπηρεσία στο Δημόσιο όπου θα έχει μπει νόμιμα μέσω διαγωνισμών και όχι από το παράθυρο.

Τα τελευταία χρόνια το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει βιασθεί ανελέητα εν ονόματι της κρίσης. Δεσμεύεστε ως πρώτη προτεραιότητα να συνεργασθείτε για την άμεση κατάργηση των τερατουργημάτων των κ.κ. Μπαλτά-Χασάπη και για τη δημιουργία εκείνου του εκπαιδευτικού συστήματος που αρμόζει στα παιδιά όλων μας;

Ο Μπαλτάς είναι αντίπαλος από την πρώτη στιγμή. Ζει σε άλλο κόσμο. Θεωρεί ότι όποιος προσπαθεί να ξεχωρίσει είναι ναζιστής. Μετά κατάλαβε ότι ήταν χοντρό αυτό που είπε και προσπάθησε να δικαιολογηθεί. Συνέχισε όμως το γκρέμισμα. Κατήργησε τα Πρότυπα Σχολεία και προσπαθεί να γυρίσει τα πανεπιστήμια μερικές δεκαετίες πίσω. Τον απασχολεί μόνο το χειροκρότημα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω τώρα που το μνημόνιο Τσίπρα διέλυσε την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα να γίνουν πιο εύκολα στην παιδεία.

Θα βάλετε ως προαπαιτούμενο την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τον οποιονδήποτε ή «για το καλό της πατρίδας» θα το αφήσετε για μετά;

Έχουμε ζητήσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών ώστε οι υποψήφιοι βουλευτές να μην γίνονται ζητιάνοι στα γραφεία των καναλαρχών. Η «πρώτη φορά αριστερά» όμως είχε άλλες προτεραιότητες. Εμείς θα επιμείνουμε. Ελπίζω να βρούμε και συμμάχους.

Θα βγάλετε στην δημοσιότητα της δωρεές που δέχεται το Ποτάμι και γενικά όλα τα οικονομικά στοιχεία του κόμματος;

Αν μπεις στο site μας, θα δεις ότι δίνουμε απολογισμό πού βρίσκουμε τα λεφτά, πού ξοδεύουμε τα λεφτά. Είμαστε το μόνο κόμμα που παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Ξοδέψαμε, βέβαια, λίγα σε σύγκριση με τα άλλα κόμματα. 396 χιλιάρικα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που ξοδέψανε τα εκατομμύρια πρέπει να μας πουν πού τα βρήκαν. Δεν θα μας πουν. Παρεμπιπτόντως, πρέπει να ξέρεις ότι όλα τα άλλα κόμματα είναι χρεοκοπημένα. Χρωστούν σε όλες τις τράπεζες. Εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν. Έχουμε, βέβαια, μόνο ένα γραφείο σε όλη την χώρα. Αυτοί έχουν παντού γραφεία, τα οποία τα πληρώνουν οι Έλληνες, οι τράπεζες και οι ισχυροί φίλοι τους.

Θα ήθελα να ρωτήσω ποιά είναι τα πέντε πρώτα πράγματα που θα δρομολογήσει το Ποτάμι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

1.Υπουργοί που θα χουν ξαναδουλέψει στη ζωή τους και θα ξέρουν τι να κάνουν. 2. Κατάργηση των νόμων Μπαλτά και Παρασκευόπουλου. 3. Κίνητρα για την νεανική επιχειρηματικότητα. Φορολογικά και αντιγραφειοκρατικά. Όπως και κίνητρα για τους αγρότες. 4. Δράσεις στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Ο ΟΗΕ λέει ότι δεν μπορεί να βρει έναν άνθρωπο στη κυβέρνηση να συνεννοηθεί. Είναι ντροπή μας. Ή μάλλον ντροπή τους. 5. Μία Ενιαία Aρχή Προμηθειών για να χτυπήσουμε την διαφθορά και την διαπλοκή. Να μην είναι στο χέρι του κάθε υπουργού ή του κάθε προέδρου νοσοκομείου να υπογράφει συμβόλαια.

Θα ήθελα να μου πείτε ποιο σκοπό είχε η παρακάτω «φιλανθρωπία» του Ποταμιού (φωτό με σωσίβια).

Δεν υπάρχει καμιά φιλανθρωπία. Το κοριτσάκι έπαιζε με το σωσίβιο και συνέχισε να παίζει ενώ το πλησίασα. Πήγα 2 φορές στα ακριτικά νησιά, εκεί που δεν τολμούν να πάνε οι ρήτορες της πολιτικής και της δημοσιογραφίας. Να τους πληροφορήσω λοιπόν ότι τα περισσότερα παιδιά που είναι στις βάρκες είναι με τα σωσίβιά τους και όταν δεν έχουν τους πετούν σωσίβια το Λιμενικό ή η Frontex. Είναι ο κανόνας της διάσωσης. Γι’ αυτό όλες οι παραλίες κι όλες οι προβλήτες είναι γεμάτες από παιδικά σωσίβια, από σαμπρέλες και από τα κίτρινα διασωστικά γιλέκα. Αλλά είπαμε, άμα κάνεις πολιτική ή δημοσιογραφία από την σιγουριά του σπιτιού σου λες μόνο ανακρίβειες.

Τα παιδιά μας γίνονται μετανάστες για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Πώς θα τους δώσετε κίνητρα για να μείνουν;

Αν πρόκειται για φοιτητές αυτό που χρειάζεται είναι να διασυνδεθούν τα ΑΕΙ με την παραγωγή ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για ερευνητές. Επίσης χρειάζονται κίνητρα για να δημιουργήσουν δικές τους δουλειές που βασίζονται στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα (θερμοκοιτίδες σε Πανεπιστήμια, χαμηλότοκα δάνεια κλπ). Επίσης αυτό που διώχνει πολλά παιδιά είναι ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία και πρέπει να φιλήσουν κομματικές ποδιές για μια δουλειά ή ένα πρόγραμμα.

Την κατάργηση του αφορολογήτου των βουλευτών και άλλων την ξεχάσαμε; Τι λέτε; Θα καταθέσετε πρόταση;

Τα έχουμε πει φίλε αυτά από την αρχή. Κανένα αφορολόγητο στους βουλευτές. Προτείνουμε, επίσης, κάτι πολύ σημαντικό, που όλα τα κόμματα κάνουν την πάπια: Κατάργηση της ισοβιότητας του βουλευτή, όριο οι δύο συνεχόμενες τετραετίες και συνολικά τέσσερις θητείες σε όλη του την ζωή και φυσικά καμιά σύνταξη από τη Βουλή. Κανείς να μη μπορεί να γίνεται υπουργός αν δεν έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια ένσημα στον ιδιωτικό τομέα ή ανάλογη υπηρεσία στο δημόσιο όπου θα έχει μπει νόμιμα μέσω ΑΣΕΠ και όχι από το παράθυρο.

Τι θα κάνετε με τους ολιγάρχες και τα συμφέροντα;

Στην πρώτη κιόλας ομιλία μου στη Βουλή, 10/2 (στο λέω για να την ψάξεις στο ίντερνετ), είπα ότι «υπάρχει μια τριγωνική σχέση τραπεζών – media – πολιτικής που νοθεύει την ενημέρωση, προσπαθεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις και επιβαρύνει εκτός των άλλως και τα δημόσια, εν τη ευρεία εννοία, ταμεία». Βρες το. Έτσι επί λέξει το είπα. Η κυβέρνηση όμως είχε άλλες προτεραιότητες. Προτίμησε να ρυθμίσει σε δόσεις τα χρέη των πολυεκατομμυριούχων Ελλήνων ανεξαρτήτως αν έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Εμείς είχαμε ζητήσει να μπει ένα όριο σε αυτούς που μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους. Εν ολίγοις εμείς είμαστε εδώ, τολμηροί και αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα που κρατούν γονατισμένη τη χώρα. Δεν βλέπω όμως και πολλούς άλλους πρόθυμους στο πολιτικό σύστημα. Πουλάνε μόνο αντίσταση και συνθήματα. Και μετά πηγαίνουν, με τις υπουργικές Μερσεντές τους πια, στα πάρτι των «ολιγαρχών».

Ποιά είναι η θέση σας για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο;

Το κατοχικό δάνειο είναι μεγάλη και μετρήσιμη εκκρεμότητα. Όπως και η αποζημίωση για τις αρχαιότητες. Αυτά πρέπει και μπορούν να διεκδικηθούν. Θα είναι μια χρονοβόρα δικαστική διαδικασία, αλλά πρέπει να γίνει. Τα άλλα που έκανε η Ζωή στη Βουλή με το χειροκρότημα του κ. Τσίπρα, πριν την πει «δικτατορίσκο», είναι θεατρινισμοί. Θέαμα αντί για ψωμί από αριστερούς και ακροδεξιούς λαϊκιστές.

Ποιο είναι το ένα πράγμα για το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται το Ποτάμι;

Δεν είπε ψέματα – δεν δέχθηκε λεφτά από τους γνωστούς αγνώστους που θέλουν να «κυβερνούν» την χώρα – δεν έβαλε το κόμμα πάνω από την κοινωνία. Ορίστε, σας είπα τρία.

Ποια είναι η διάφορα σας από τα άλλα κόμματα του ευρωπαϊκού μπλοκ; Τι θα άλλαζε πρακτικά με μια διακυβέρνηση του Ποταμιού; Με άλλα λόγια γιατί να ψηφίσω εσάς και όχι τους άλλους;

Γιατί φίλε μου δεν πρέπει να ξεκινήσεις την πολιτική σου «δράση» με ένα λάθος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ευθύνονται γι αυτό που ζεις. Δεν είσαι λοιπόν σαν κι αυτούς. Δεν λες ψέματα. Δεν υπόσχεσαι πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις. Αποφασίζεις με τη λογική. Μέσα σου, αν το σκεφτείς, κυλάει το Ποτάμι.

Πηγή: news247.gr

About Panos Dreamer

Panos Dreamer