Home / Διεθνή / «Ωδή» στον Μουσολίνι από τον Ντόναλντ Τραμπ

«Ωδή» στον Μουσολίνι από τον Ντόναλντ Τραμπ

«IL Duce 2016»…

Νέα Υόρκη
«Καλύτερα να ζήσεις μια μέρα σαν λιοντάρι, παρά 100 χρόνια σαν πρόβατο»: Η φράση που αποδίδεται στον Μπενίτο Μουσολίνι βρήκε περίοπτη θέση στον προσωπικό λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter για να ξεσπάσει σάλος στα κοινωνικά δίκτυα. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν γνώριζε πως η φράση ανήκει στον Ιταλό δικτάτορα, όμως και πάλι δεν τον νοιάζει…
Ο Τραμπ αναπαρήγαγε το σχετικό tweet από τον λογαριασμό-παρωδίατο @ilduce2016, που έχει φτιάξει εδώ και ένα χρόνο το νεοϋορκέζικο μπλογκ Gawker αναρτώντας κατ’ εξακολούθηση αποσπάσματα από γραπτά και ομιλίες του Μπενίτο Μουσολίνι τα οποία αποδίδει στον Τραμπ θέλοντας πίσω από όλο αυτό να καταδείξει τη φασιστική ρητορική του.

Η φωτογραφία στο προφίλ του λογαριασμού είναι σύνθεση του προσώπου του Ντούτσε με τα μαλλιά του Τραμπ. Το στοίχημα για το Gawker ήταν να κάνει τον Τραμπ να ‘υιοθετήσει’ κάποιο tweet ακριβώς για να δείξει, σύμφωνα με τους κατόχους του, ότι το Τράμπ θα αναπαράγει σχεδόν ο,τιδήποτε αρκεί να φαίνεται ως εγκώμιο στο πρόσωπό του.

Τελικά, ο δισεκατομμυριούχος που τρέχει με «φόρα» προς το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, γεμίζοντας την εκστρατεία του με εθνικιστές και ρατσιστικές κορώνες, έπεσε στην παγίδα και έκανε retweet την επίμαχη φράση που συνάδει με την… πυγμή και την αποφασιστικότητά του «να κάνει ξανά την Αμερική μεγάλο έθνος».

Μιλώντας την Κυριακή στην εκπομπή Meet the Press του NBC o Τραμπ δήλωσε ότι δεν γνώριζε πως η φράση προέρχεται από τον Μουσολίνι, όμως ελάχιστα τον νοιάζει κιόλας αδιαφορώντας προφανώς εάν θα συνδεθεί με τον «ντούτσε» -παρεπιμπτόντως ο Τραμπ έλαβε τη δημόσια στήριξη του ιδρυτή και πρώην επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Ζαν-Μαρί Λεπέν.

«Δεν γνώριζα ποιος το είπε, αλλά τι σημασία έχει αν ήταν ο Μουσολίνι ή κάποιος άλλος; Είναι μία πολύ καλή φράση» απεφάνθη για να καυχηθεί πως σε κάθε περίπτωση κατάφερε πάλι να συγκεντρώσει την προσοχή στο πρόσωπό του.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis