Home / Ειδήσεις / Ψάχνει τη «γραμμή» της η ΚΟ της ΝΔ

Ψάχνει τη «γραμμή» της η ΚΟ της ΝΔ

Τι ζήτησε ο Κ.Μητσοτάκης

Αθήνα

Βηματισμό αναζητεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προσπαθεί να…συμμαζέψει έναν ασύντακτο «στρατό». Περίπου 50 ημέρες μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, η «γαλάζια» ΚΟ θυμίζει στρατό ατάκτων, παρουσιάζοντας μια πολύ αρνητική εικόνα για κόμμα εξουσίας.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης χθες μετά την ομιλία του στην ΚΟ, όταν έκλεισαν οι πόρτες για τους δημοσιογράφους, ζήτησε πιο δραστήρια αντιπολίτευση και έστειλε μήνυμα ότι θα ελέγχει την επίδοση των βουλευτών και όλοι θα αξιολογούνται.

Η παρουσία της ΝΔ έως σήμερα κυρίως στη Βουλή, αλλά και στο δημόσιο διάλογο, ιδίως στα ΜΜΕ, είναι εν πολλοίς αρνητική, καθώς μέχρι στιγμής παρατηρείται απροθυμία αρκετών βουλευτών να εκπροσωπήσουν το κόμμα τους.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος «λευκής απεργίας» των βουλευτών της ΝΔ ακόμα και σε σημαντικές συνεδριάσεις της Βουλής, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να εμφανίζεται συντεταγμένη, ενώ όπως επισημάνθηκε και από τον γραμματέα της Κ.Ο. Κώστα Τσιάρα, ακόμα και σε ομιλίες του κ. Μητσοτάκη υπάρχουν απουσίες.

Ο κ. Τσιάρας ήταν αρκετά σκληρός και έκανε ως γραμματέας της Κ.Ο. τον…«κακό», επικρίνοντας τους βουλευτές για τη στάση τους, ενώ σε κάποιο σημείο ανέφερε ακόμα και το εξής, το οποίο είχε επισημανθεί πριν λίγο καιρό και από το ΣΥΡΙΖΑ, «δεν μπορεί να απουσιάζουμε από ονομαστικές ψηφοφορίες που έχουμε προκαλέσει εμείς με αίτημά μας».

Ακόμα, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. ειπώθηκε ότι υπάρχουν βουλευτές που δείχνουν απροθυμία να εκπροσωπήσουν τη Ν.Δ., όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και σε διάφορες εκδηλώσεις, ενώ απουσιάζουν κατά τη διάρκεια ερωτήσεων και επερωτήσεων. Ειδικά για την παρουσία της ΝΔ στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πολλοί βουλευτές δεν λαμβάνουν το λόγο στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, γεγονός που αποδυναμώνει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν κάνω τον μπαμπούλα, αλλά η δουλειά πρέπει να γίνεται και να γίνεται αποτελεσματικά» φέρεται να είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ο κ. Τσιάρας ζήτησε ομαδικότητα, ώστε να υπάρχει και ενημέρωση των τομεαρχών για διάφορες ερωτήσεις που καταθέτουν οι βουλευτές και να γίνεται συντεταγμένα η αντιπολίτευση.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και τα όσα ειπώθηκαν, μετά και την ομιλία του κ. Μητσοτάκη επί των πολιτικών εξελίξεων, ανέδειξε εν πολλοίς και τη στρατηγική των διάφορων ομάδων στο εσωτερικό του κόμματος. Ο «στρατός» δεν είναι ενιαίος και υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολλά θέματα, ενώ δεν υπάρχει και «χημεία» με όλους, όπως είναι λογικό.

Πολλοί μάλιστα, σημειώνουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι πρέπει να αναζητηθούν και τα κίνητρα των βουλευτών για τις απουσίες τους στη Βουλή και την απροθυμία τους να στηρίξουν τη ΝΔ που πέρα από την άσκηση αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, έχει εισέλθει και σε ρυθμούς συνεδρίου με ότι αυτό σημαίνει για τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Πάντως, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, εμφανίστηκε αποφασισμένος να μπει τάξη στην Κ.Ο. και γι’ αυτό και χρησιμοποίησε αυστηρούς τόνους στη χθεσινή συνεδρίαση. Μένει να φανεί κατά πόσο θα εισακουσθούν οι προεδρικές νουθεσίες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες όταν άρχισε η συζήτηση για τα οργανωτικά της Κ.Ο. και ακούγονταν οι πρώτες παρατηρήσεις αρκετοί βουλευτές είχαν αποχωρήσει!

Αρης Ραβανός

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis