Home / BUSINESS & FINANCE / Χρηματιστήριο: «Μονοπωλεί» το ενδιαφέρον η Alpha Bank

Χρηματιστήριο: «Μονοπωλεί» το ενδιαφέρον η Alpha Bank

Με μικρά κέρδη και χαμηλό τζίρο ξεκινάει στη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει τη συσσώρευση πέριξ των 910 μονάδων, εν μέσω και της έναρξης της διαδικασίας άντλησης κεφαλαίων της Alpha Bank, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ. 
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,26% και ενισχύεται στις 910,33 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (907,76 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 1,5 μονάδα -από 909,30 έως 910,78 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 3,5 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως είναι εύλογο, μονοπωλείται σήμερα από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Alpha Bank, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου, με στόχο την άντληση 800 εκατ. ευρώ.

Με βάση το ενημερωτικό δελτίο που εγκρίθηκε την Παρασκευή, προτεραιότητα στην κατανομή των νέων μετοχών θα έχουν όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Το 80% των νέων μετοχών θα διατεθεί με ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και το εναπομείναν 20% με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ως ανώτατη τιμή διάθεσης έχει οριστεί το 1,20 ευρώ ανά μετοχή, αποτελώντας το βασικό guidance κυρίως για τους Έλληνες μετόχους, οι οποίοι θα επιδιώξουν να διατηρήσουν το ποσοστό τους και μετά την ΑΜΚ. 
Μικρές μεταβολές στις τράπεζες
Στο πλαίσιο αυτό, η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύεται σήμερα σχεδόν αμετάβλητη, κινούμενη στο +0,13% και το 1,124 ευρώ, κάτι το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό, δεδομένου ότι η ΑΜΚ απορροφά την όποια διαθέσιμη ρευστότητα των επενδυτών.
Από εκεί και πέρα, οριακές μεταβολές εμφανίζουν και οι υπόλοιπες μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος σημειώνει μικρή άνοδο της τάξης του 0,3% και διαμορφώνεται στις 574 μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κυμαίνονται σ’ ένα πολύ στενό εύρος μεταβολών κάτω του 0,5%. Πιο αναλυτικά

Alpha Bank 0,45% 1,1275 ευρώ
Attica Bank 0% 0,168 ευρώ
Eurobank 0,2% 0,8602 ευρώ
Εθνική Τράπεζα 0% 2,53 ευρώ 
Πειραιώς 0,2% 1,5 ευρώ

Ανακάμπτει ο Τιτάν, βουτιά για ΕΥΑΘ
Στα μη τραπεζικά «χαρτιά», η μετοχή του Τιτάνα ενισχύεται κατά 1,6% και τα 16,76 ευρώ, σε μια προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους, μετά την ακύρωση περισσότερων από 4 εκατ. ιδίων μετοχών. Καλή είναι η «εικόνα» και στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία αυξάνεται κατά 1% εν όψει της αποκοπής του μερίσματος στις 30 Ιουνίου.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ βρίσκεται στο +1,2% και τα 2,09 ευρώ, ενώ πολύ κοντά στο +1% κυμαίνονται τα κέρδη για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η μετοχή της Aegean διολισθαίνει κατά 1,4% και τα 5,71 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Mytilineos, η οποία διορθώνει στο -0,7% και τα 15,7 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στη μετοχή της ΕΥΑΘ, η οποία μειώνεται κατά 4% και τα 4,93 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα σε μέρισμα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Profile συνεχίζει το ράλι, κερδίζοντας 4%, χάρη στο αυξημένο μέρισμα και τα θετικά οικονομικά στοιχεία.
Σε υψηλούς ρυθμούς διατηρείται και η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, η οποία ενισχύεται κατά 2,7%, έχοντας σωρευτική άνοδο της τάξης του 15% μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες, κάτι το οποίο οφείλεται από την αύξηση των ναύλων.  
Συνολικά, αυτή την ώρα (11.00), 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 25 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.
Δείτε ΕΔΩ την αναλυτική εικόνα της αγοράς
moneyreview.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NN Group: Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον για την εξαγορά της Metlife στην Ελλάδα

Αlpha Bank: Πρεμιέρα για την ΑΜΚ

OTE Estate: Χαρτοφυλάκιο αξίας 884 εκατ. – Ποια έργα αναβάθμισης προχωρούν

Money Review

Πηγή

About moneyreview