Home / Προτεινόμενα / Χρηματιστήριο: Κοντά στο υψηλό ημέρας, με comeback 15 μονάδων

Χρηματιστήριο: Κοντά στο υψηλό ημέρας, με comeback 15 μονάδων

Να ελέγξει τις πιέσεις και να κλείσει με τις όσο το δυνατόν μικρότερες ζημιές κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, η οποία χαρακτηρίστηκε από τη ρωσο-ουκρανική κρίση και τις απώλειες στη μετοχή της Coca – Cola. 
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά 0,54% και υποχώρησε στις 944,18 μονάδες, χάνοντας πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (949,26 μονάδες), αλλά και ανακτώντας 15 μονάδες από το χαμηλό ημέρας.  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 17 μονάδες (από 929,08 έως 946,20 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 80 εκατομμύρια ευρώ.  
Παρά τις αρχικές ρευστοποιήσεις, οι οποίες οδήγησαν τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη ακόμη και κάτω από τις 930 μονάδες (-2%), σταδιακά επικράτησε ψυχραιμία, με τους επενδυτές να αναπληρώνουν το χαμένο έδαφος.  

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία κατακρημνίστηκε στο -3% και τερμάτισε στα 27,3 ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, εν μέσω των προκλήσεων σε Ρωσία και Ουκρανία, όπου η εισηγμένη διαθέτει σημαντική παρουσία. 
Από εκεί και πέρα, απώλειες κατά τουλάχιστον 2% παρατηρήθηκαν στις μετοχές των Quest Συμμετοχών και Σαράντης, ενώ πτώση άνω του 1% παρουσίασαν οι μετοχές των Τιτάνα, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή. 
Στον αντίποδα, οι αγοραστές προσπάθησαν να παίξουν άμυνα, εστιάζοντας κυρίως στη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία εκτοξεύθηκε κατά περίπου +2,5% χάρη στην περαιτέρω άνοδο της τιμής του πετρελαίου προς τα 100 δολάρια ανά βαρέλι. Κατά 1% αυξήθηκε και η μετοχή της Motor Oil. 
Γεωπολιτικό ρίσκο και αβεβαιότητα  
Η χθεσινοβραδινή απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως και το να ξεκινήσει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στις δύο ουκρανικές περιοχές, αν μη τι άλλο, έχουν επιδράσει αρνητικά στο επενδυτικό ενδιαφέρον.  
Οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν δεδομένη την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, ενώ ήδη σπεύδουν να αποτιμήσουν τον κίνδυνο τόσο μιας ευρείας στρατιωτικής σύρραξης όσο και μιας ενδεχόμενης κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης.   
Ήδη στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το πρωί έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και κατ’ επέκταση προς την Ελλάδα, μια εξέλιξη που δύναται να τορπιλίσει τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας.  
Στο μεταξύ, σταθεροποιητική είναι η κατάσταση στις αγορές της Ευρώπης, καθώς μετά τις πρωινές απώλειες ο πανευρωπαϊκός δείκτη Stoxx 600 βρίσκεται στο +0,2% και τις 455 μονάδες, ενώ οριακά σε θετικό έδαφος είναι οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Μιλάνο και Παρίσι.  
Αντίθετα, στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX κατακρημνίζεται κατά 5%, ενώ η τιμή του πετρελαίου WTI αυξάνεται κατά 2,5% και φθάνει μία ανάσα από τα 93,5 δολάρια ανά βαρέλι. Στα 97 δολάρια διαμορφώνεται, επίσης, η τιμή του Brent.   
Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς           
Διαβάστε επίσης:      
Coca-Cola: Ολοκλήρωσε το 2021 με αύξηση 16,9% των εσόδων 
Βουτιά 5% στο Χρηματιστήριο της Μόσχας – Σπασμωδικές κινήσεις για το ρούβλι
Αγορές: Τάσεις φυγής των επενδυτών από τις μετοχές – Ράλι για το πετρέλαιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview