Home / Προτεινόμενα / Χρηματιστήριο: Άνοδος στο «φίνις» του πιο αποδοτικού μήνα για το 2022 

Χρηματιστήριο: Άνοδος στο «φίνις» του πιο αποδοτικού μήνα για το 2022 

Ανοδικά κινείται στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία ολοκληρώνει τον Οκτώβριο. Ένας μήνας που είναι όχι μόνο ο καλύτερος για την τρέχουσα χρονιά από πλευράς κερδών για το ελληνικό χρηματιστήριο -απούσης της σημερινής συνεδρίασης τον Οκτώβριο έχει ενισχυθεί κατά 8,56%-, αλλά και ο καλύτερος σε διάστημα σχεδόν δύο ετών και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2021 (αν διατηρηθεί η σημερινή ορμή ενδεχομένως να ξεπεράσει τα κέρδη 9,17%).
Μετά από έναν καταστροφικό Σεπτέμβριο (απώλειες 7,41%), η ελληνική αγορά είχε μια εντυπωσιακή εκκίνηση για το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2022 κι ενώ οι προκλήσεις είναι εξακολουθούν να είναι παρούσες (πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση).

Η πρωινή εικόνα 
Ο Γενικός Δείκτης μετά από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις τις οποίες ολοκλήρωσε με πτώση, σήμερα σημειώνει άνοδο περί του 0,50%, μια άνοδος που τον έχει φέρει στις 865 μονάδες. Ο τζίρος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα κινείται σε υψηλότερα επίπεδα διαμορφούμενος στα 10 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στο 1,3 εκατ. μετοχές. 
Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης καταγράφει κέρδη της τάξεως του 0,43%, ενώ αντιθέτως αυτός της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης οριακά διαπραγματεύεται χαμηλότερα του μηδενός. Με τις μετοχές των τραπεζών να καταγράφουν μικτά πρόσημα ο τραπεζικός δείκτης αποδυναμώνεται κατά 0,46%. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η τάση είναι συντριπτικά ανοδική. Ελβαλχαλκόρ, Εθνική και ΟΠΑΠ είναι οι μετοχές με τη χειρότερη εικόνα (-1,36%, 1,26% και -1,11% αντίστοιχα). 
Στον αντίποδα, αισθητά κέρδη παρουσιάζουν οι μετοχές του ομίλου Τέρνα (ΓΕΚ Τέρνα +3,14%, Τέρνα Ενεργειακή +1,72%), ενώ ξεχωρίζουν επίσης αυτές της Coca Cola και Aegean (2,30% και 1,82% αντίστοιχα).
Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη
Δίχως ξεκάθαρη κατεύθυνση κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,07%, ενώ πτωτικά κατά 0,20% κινείται το χρηματιστήριο του Παρισιού. Άνοδο περί του 0,15% σημειώνει το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, μεταξύ αρνητικού και θετικού εδάφους κινείται αυτό του Λονδίνου, στο +0,28% βρίσκεται το χρηματιστήριο του Μιλάνου.
Οι επενδυτές σήμερα είναι συντονισμένοι στην ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, ο οποίος τον Σεπτέμβριο έτρεξε με ρυθμό ρεκόρ 9,9% και στο πλαίσιο αυτό κινούνται σχετικά επιφυλακτικά. 
Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Lamda Development: Η πρώτη επένδυση από το πράσινο ομόλογό της

 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview