Home / Διεθνή / Χούντα συνταγματαρχών πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία

Χούντα συνταγματαρχών πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία

Υπό τον απόστρατο Μουχαρέμ Κιοσέ

Υποκινητής του πραξικοπήματος στην Τουρκία φέρεται να είναι, σύμφωνα με διαρροές από την κυβερνητική πλευρά, ένας απόστρατος συνταγματάρχης ονόματι Μουχαρέμ Κιοσέ, ο οποίος είχε απομακρυνθεί προ μηνών από το στράτευμα για επειδή προσπάθησε να αποκρύψει στοιχεία για μία άλλη απόπειρα πραξικοπήματος.

O συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κιοσέ αποστρατεύτηκε και απομακρύνθηκε από τη θέση του νομικού προϊστάμενου του Γενικού Επιτελείου τον περασμένο Μάρτιο με απόφαση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Χουλουσί Ακάρ, κατηγορούμενος για παρατυπίες που οδήγησαν στην κατάρρευση της δίκης σε σχέση με τις καταγγελίες για απόπειρα δολοφονίας το 2009 του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Ο συνταγματάρχης Κιοσέ ανέλαβε καθήκοντα στο ΓΕΕΘΑ και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι και το λεγόμενο «κοσμικό δωμάτιο» (kozmik oda στα τουρκικά), η αίθουσα όπου φυλάγονται τα άκρως απόρρητα σχέδια και στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων. Ο προκάτοχός του είχε συλληφθεί για ανάμειξή του στο παρακρατικό δίκτυο Ergenekon, ενώ οι χειρισμοί του συνταγματάρχη Κιοσέ κατέληξαν σε δικαστική εντολή για έρευνα στο υπ’ αριθμ. 16 «κοσμικό δωμάτιο» και αποστολή των ψηφιακών στοιχείων που βρέθηκαν εκεί προς περαιτέρω διερεύνηση στο Ίδρυμα Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών (TUBITAK), για το οποίο όμως υπήρχαν υπόνοιες ότι πρόσκειται στο τάγμα το Φετχουλάχ Γκιουλέν, το αποκαλούμενο από την κυβέρνηση Ερντογάν και «παράλληλο κράτος». Με αυτόν τον τρόπο η πλευρά του Γκιουλέν φέρεται να απέκτησε πρόσβαση σε άκρως απόρρητα στοιχεία.

Ήταν άλλωστε η πρώτη φορά στην Τουρκία που μη στρατιωτικά πρόσωπα αποκτούσαν πρόσβαση στον εν λόγω χώρο και τα απόρρητα στοιχεία που φυλάσσονταν εκεί και υπεύθυνος για αυτό θεωρήθηκε ο Κιοσέ, ο οποίος στοχοποιήθηκε ως συνεργάτης του τάγματος του ιεροκήρυκα Γκιουλέν. Ακριβώς στο γεγονός αυτό στηρίχθηκε και η καταγγελία της τουρκικής κυβέρνησης ότι πίσω από το πραξικόπημα βρίσκεται ο Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος από τις ΗΠΑ όπου ζει εξόριστος απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί δικού του δακτύλου στο πραξικόπημα.

Στην ομάδα πραξικοπηματιών του Κιοσέ φέρονται να συμμετέχουν 37 αξιωματικοί, εκ των οποίων οι 6 είναι συνταγματάρχες, οι 5 αντισυνταγματάρχες, οι 3 ταγματάχες, οι 2 λοχαγοί, οι 14 υπολοχαγοί και οι 7 ανθυπολοχαγοί.

Οι πραξικοπηματίες αξιωματικοί ετοίμασαν σύμφωνα με αναφορές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης λίστα με 400 ονόματα για μεταθέσεις σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι περισσότερες αφορούν μονάδες της Χωροφυλακής, της Αεορπορίας και θέσεις στρατιωτικών ακολούθων στο εξωτερικό.

Γιάννης Μανδαλίδης

Newsroom ΔΟΛ

About Vassilis Batzis