Home / Ειδήσεις / Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες- Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία «Φίλιππος»

Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες- Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία «Φίλιππος»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Φίλιππος» με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, τον ισχυρό παγετό στη βόρεια Ελλάδα και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο.

Οι χιονοπτώσεις πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα, Σάββατο (12-03-2022) χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές αναμένονται:

α. Στη Μαγνησία, τις Σποράδες και την Εύβοια από νωρίς το πρωί.

β. Στη Χαλκιδική από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το απόγευμα.

γ. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο και τα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης, ενώ θα χιονίσει και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα πεδινά της βόρειας Κρήτης.

2. Την Κυριακή (13-03-2022) οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές από νωρίς το πρωί θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα σταματήσουν και μόνον στην Κρήτη θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα (14-03-2022), αλλά όχι με μεγάλες εντάσεις.

Υπενθυμίζεται πως σε συνέχεια ευρείας σύσκεψης, με συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργών και λοιπών φορέων, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, προέβη το απόγευμα της Παρασκευής σε δηλώσεις σχετικά με την κακοκαιρία «Φίλιππος», ενόψει της ραγδαίας επιδείνωσης σήμερα Σάββατο 12 Μαρτίου.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως κρίθηκε σκόπιμο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, καθώς οι μετεωρολόγοι, μετά από πολύ συστηματική ανάλυση των μετεωρολογικών δεδομένων, εφιστούν την προσοχή ότι αναμένεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού, σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στην Αττική, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά Ελλάδα. «Σημειώνουν με έμφαση ότι ιδιαίτερα ο Μάρτιος  είναι ένας μήνας εξαιρετικά απρόβλεπτος ως προς την ένταση και την πρόγνωση των καιρικών φαινομένων.είπε ότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις μιλούν για ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα στην Αττική» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε η κακοκαιρία φαίνεται να επιμένει και αύριο. «Για αυτό απαιτείται από όλους μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και πρέπει να λειτουργήσουμε σαφέστατα όλοι μαζί με βάση το δυσμενέστερο σενάριο».

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μας και τις προβλέψεις τους, τα έντονα φαινόμενα ξεκινούν αύριο από τη Μακεδονία και κατεβαίνουν με μεγάλη ένταση στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική, αλλά και την Πελοπόννησο.

Απηύθυνε ισχυρή σύσταση να μην μετακινούνται όσοι δεν έχουν λόγο και ανάγκη μετακίνησης ειδικά στις περιοχές όπου θα έχουμε  έντονα φαινόμενα. Και όσοι είναι αναγκαίο να μετακινηθούν, θα πρέπει να κυκλοφορήσουν, να μετακινηθούν και να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και, βεβαίως να γνωρίζουν πώς να τις τοποθετήσουν στο όχημά τους. «Το επαναλαμβάνω, ιδιαίτερα για την Αττική, στην Εύβοια, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, και την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο», είπε ενδεικτικά.

Σημειώνεται ότι η σύσταση αυτή είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τους οδηγούς σε όλα τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής, όπου το φαινόμενο θα είναι έντονο, καθώς και στους κεντρικούς άξονες που οδηγούν προς τη βόρεια και ανατολική Αττική.

Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι από νωρίς αύριο το πρωί θα απαγορευθεί εκ νέου η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική και τη Νέα Οδό. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό θα ανακοινώνονται συνεχώς από την Τροχαία και τις εταιρείες διαχείρισης του οδικού δικτύου.

Επίσης, ως προς τη λειτουργία των μέσων μεταφοράς στην Αττική, θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και παρακαλώ όπως τις λάβετε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη, γιατί αφορούν ειδικά όσους κινούνται με τη δημόσια συγκοινωνία.

«Επαναλαμβάνω ότι τα φαινόμενα, με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, θα είναι εξαιρετικά έντονα στην Αττική, με ενδεχόμενο χιονόστρωσης ακόμα και στο κέντρο της πόλης – αυτό λένε οι μετεωρολόγοι μας. Βέβαια, θα συνεχίσουμε όλοι οι Υπουργοί να παρακολουθούμε την εξέλιξη των φαινομένων, σε συνεργασία, όλοι μαζί και ως μία οικογένεια. Και θα έχουμε βέβαια πάντα υπόψη μας τις νέες προβλέψεις των μετεωρολόγων μας, έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε όλες μας τις ενέργειες για να είμαστε όντως αποτελεσματικοί. Είναι ευνόητο ότι όπου και εφόσον χρειαστεί θα εκδίδονται συνεχώς σχετικές ανακοινώσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς», δήλωσε ο ίδιος.

Επίσης τόνισε πως εφόσον χρειαστεί θα ενεργοποιηθεί και το 112.

Σκοπός μας είναι να βρίσκομαι βρίσκουμε τη χρυσή τομή για να μην διακινδυνεύσουμε ανθρώπινες ζωές και να μην διαταραχεί η καθημερινότητα, τονισε ο κ. Στυλιανίδη και πρόσθεσε πως η κακοκαιρία, φαίνεται πως θα είναι σύντομη, έντονη και πιθανό να έχει επικίνδυνες διαστάσεις.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για χιονοπτώσεις και παγετό

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Πηγή: skai.gr

Αθήνα: Σε πλήρη ετοιμότητα οι Συγκοινωνίες ενόψει του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας «Φίλιππος»
Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει λόγω κακοκαιρίας «Φίλιππος» – Που θα υπάρξουν απαγορεύσεις αύριο το πρωί
ΥΠΕΞ για Έλληνες στη Μαριούπολη: Μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή

About skaigr