Home / Ειδήσεις / Χαρδαλιάς: Δε χρειάζονται νέα μέτρα- Ασφαλές επιδημιολογικά περιβάλλον το σχολείο

Χαρδαλιάς: Δε χρειάζονται νέα μέτρα- Ασφαλές επιδημιολογικά περιβάλλον το σχολείο

Την πεποίθηση ότι δε χρειάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού, αν τηρούνται τα υφιστάμενα μέτρα, εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. 

Όπως σημείωσε από χθες έχει τεθεί σε εφαρμογή και ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και θα επικαιροποιείται κάθε 14 μέρες ώστε οι πολίτες να μπορούν να βρίσκουν τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους. O κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι το νέο πλαίσιο που τέθηκε σε εφαρμογή περιλαμβάνει τροποποιήσεις σε επί μέρους κανόνες που ίσχυαν, αλλά ήταν αναγκαίες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών το φθινόπωρο και τον χειμώνα και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.

Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες:
•    Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη την χώρα.
•    Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη την χώρα, σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα, οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1. Από τις 12:30 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2. Και από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
•    Στις συναθροίσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
•    Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
•    Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2, 30% στο επίπεδο 3.
•    Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.

Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας μέχρι την Κυριακή 11 Οκτωβρίου έχον καταγραφεί 22.358, εκ των οποίων τα  5.372 είναι ενεργά και σε κατ’ οίκον περιορισμό. Συνολικά,14.019 ασθενείς ανάρρωσαν κατ’ οίκον και 2.418 πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Ως προς τα εισερχόμενα κρούσματα, από την 1η Ιουλίου έχουν εντοπιστεί 1.738 κρούσματα στις πύλες εισόδου σε σύνολο  638.879 τεστ. 

Σχετικά με τους ελέγχους που διενεργούνται για την τήρηση των μέτρων, σε σύνολο 421.006 ελέγχων έχουν παρατηρηθεί 14.597 παραβάσεις κι έχουν επιβληθεί 15.979 πρόστιμα συνολικού ύψους 6,98εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χαρδαλιάς στα σχολεία επισημαίνοντας ότι τον ένα μήνα λειτουργίας έχει διαπιστωθεί ότι το «σχολείο είναι ένα ασφαλές επιδημιολογικά περιβάλλον».  Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στις 14 Σεπτεμβρίου, έχουν διενεργηθεί 77 έλεγχους σε σχολεία και δεν έχει διαπιστωθεί καμία παράβαση, ενώ έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω εντοπισμού κάποιου κρούσματος μόλις 29 σχολεία και 129 τμήματα.  

 

Πηγή: skai.gr

Πηγή

About skaigr