Home / Ειδήσεις / Φωτογραφίες, μεγεθυντικοί φακοί της πραγματικότητας -Τα έργα 11 νέων καλλιτεχνών

Φωτογραφίες, μεγεθυντικοί φακοί της πραγματικότητας -Τα έργα 11 νέων καλλιτεχνών

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΣΜΟΣ

Φωτογραφίες, μεγεθυντικοί φακοί της πραγματικότητας -Τα έργα 11 νέων καλλιτεχνών

Φωτογραφίες, μεγεθυντικοί φακοί της πραγματικότητας -Τα έργα 11 νέων καλλιτεχνών

«Enlarge Life». Την πρώτη τους έκθεση, μετά την ολοκλήρωση του αντίστοιχου σεμιναρίου τους, κάνουν 11 μαθητές του Μικρού Πολυτεχνείου. Θέμα τους η «μεγέθυνση της ζωής» μέσα από τη φωτογραφία.

«Πολλές φορές έχω νιώσει την φωτογραφική μηχανή ως ένα μεγεθυντικό φακό για να κοιτάζω το πραγματικό απέναντι μου σε μια άλλη διάσταση, από άλλη γωνία, σε διαφορετικό μέγεθος.. κοντινά ή από πιο μακριά, παραμορφωμένα ή ρεαλιστικά. Αρκετές φορές κιόλας παραδόξως συμπίπτουν το «είναι» και το «φαίνεται» ..το πώς είναι με το πώς νιώθω. Έτσι οι φωτογραφημένες μεγεθύνσεις ως μηνύματα συναισθηματικά, σαν οπτικές λέξεις και προτάσεις καταφέρνουν να μεταφέρουν εκείνη την αδιόρατη ιδιαίτερη λεπτομέρεια, το ψήγμα, το ελάχιστο, τους κόκκους τις σκόνης που μας περιβάλει, το εφήμερο αλλά και το αέναο, το ξεθωριασμένο από τον χρόνο πορτραίτο, την χαμένη παιδικότητα όλα βέβαια μέσα από την αστιγματική ζαλάδα των ψευδαισθήσεων της ζωής.
Η φωτογραφία και η ζωή νομίζω παίζουν εδώ και καιρό ένα παιχνίδι εξουσίας σε βάρος μας, εάν αφουγκραστεί κανείς προσεκτικά, θα ακούσει την παράδοξη στιχομυθία. Ρωτάει η ζωή την φωτογραφία, «χωράω;  … πιστεύεις ότι χωράω ..στο σκοτεινό κουτί σου» και απαντάει, ζητώντας η φωτογραφία … «ζωή έλα πιο κοντά για να χωρέσεις στο κάδρο μου».   

Γιάννης Βουλγαράκης

Πηγή: iefimerida.gr

About Andreas Chondros