Home / Ειδήσεις / «Φτάνει πια!»: Σφοδρή επίθεση εξ αριστερών δέχεται ο Ολάντ

«Φτάνει πια!»: Σφοδρή επίθεση εξ αριστερών δέχεται ο Ολάντ

Πρωτοφανές «κατηγορώ» εκ των έσω

Παρίσι, Γαλλία
Δεκατέσσερις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ο Φρανσουά Ολάντ δέχεται ανοιχτή επίθεση για την πολιτική του από την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος μέσω βιτριολικού άρθρου που υπογράφουν σημαντικές προσωπικότητες της αριστεράς προεξάρχουσας της Μαρτίν Ομπρί. Η ατμόσφαιρα που επικρατεί δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα του Ολάντ να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

«Φτάνει πια!»: Σε σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσαν την Τετάρτη μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας Le Monde, η πρώην επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, κόρη του Ζακ Ντελόρ, καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, επιτίθενται στην πολιτική που ασκείται από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του, Μανουέλ Βαλς.

«Είναι κάτι βαρύ και πρωτοφανές» υπογραμμίζει ο Φρεντερίκ Νταμπί το ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ifop. «Έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, ουδέποτε είχαμε δει κατά τις προηγούμενες προεδρικές θητείες μία τόσο έντονη διαμαρτυρία από μια παράταξη του πλειοψηφούντος κόμματος».

Οι υπογράφοντες το άρθρο, που μοιάζει με κατηγορητήριο, καταγγέλλουν φύρδην μίγδην τις ελαφρύνσεις των επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις -«41 δισ. ευρώ κινητοποιήθηκαν για το τίποτε», την «απογοητευτική συζήτηση για τη στέρηση της υπηκοότητας» Γάλλων που κρίνονται ένοχοι για πράξεις τρομοκρατίας ή ακόμη «την απρεπή ομιλία» του Βαλς για τους πρόσφυγες.

«Δεν διαγράφεται πια απλώς η αποτυχία της προεδρικής θητείας, αλλά η προετοιμασία μιας διαρκούς εξασθένησης της Γαλλίας και προφανέστατα της αριστεράς», υπογραμμίζουν οι συντάκτες του άρθρου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «υπονομεύει» τις «αρχές και τα θεμέλια» του σοσιαλισμού.

Με εξαίρεση έναν ή δύο υπουργούς, οι οποίοι πήραν τον λόγο για να υπερασπισθούν την κυβέρνηση, η επίθεση έγινε δεκτή με βαθιά σιωπή. Ο πρόεδρος Ολάντ, ο οποίος βρίσκεται σε ταξίδι στη Λατινική Αμερική, δεν αντέδρασε και ο Μανουέλ Βαλς περίμενε 24 ώρες για να το κάνει.

«Δεν υπάρχει ούτε η αρχή κάποιας πρότασης» απάντησε την Πέμπτη ο Γάλλος πρωθυπουργός για τον οποίο «η επιστροφή προς τα πίσω δεν θα ήταν μόνο βλαπτική για τον πρόεδρο και για εμένα, αλλά επίσης για τη χώρα»

Μία κατακερματισμένη σοσιαλιστική πλειοψηφία

Κλίμα δυσφορίας επικρατεί εδώ και μήνες ανάμεσα στην αριστερά και το δίδυμο Φρανσουά Ολάντ-Μανουέλ Βαλς, που βρίσκεται επικεφαλής της κυβέρνησης από τον Μάρτιο του 2014 και χαρακτηρίζεται άλλοτε «ρεφορμιστικό» και άλλοτε «σοσιαλφιλελεύθερο».

Οι περισσότεροι από τους υπουργούς που εκπροσωπούν την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) έχουν εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Η τελευταία που το έπραξε μέχρι τώρα είναι η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, η οποία παραιτήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου επειδή ήταν αντίθετη στο σχέδιο για στέρηση της υπηκοότητας. Και αυτοί που συχνά επονομάζονται «οι επικριτές», όπως ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντμπούρ, ουδέποτε μετρίασαν τις επικρίσεις τους για τη «φιλελεύθερη» στροφή της κυβέρνησης μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μανουέλ Βαλς.

Όμως αυτή τη φορά «δεν πρόκειται για άλλο ένα τσίμπημα […] είναι μια αληθινή κρίση», εκτιμά ο Φρεντερίκ Νταμπί. «Η βιαιότητα του κειμένου ανταποκρίνεται στη βιαιότητα της διαφωνίας», προσθέτει ο πολιτειολόγος Τομά Γκενολέ.

Για τους περισσότερους αναλυτές, αυτό που έβαλε «φωτιά στο μπαρούτι» είναι το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης -μια μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

«Να που τα βάζουν τώρα με τον κώδικα εργασίας!» αναφωνούν οι συντάκτες του άρθρου. «Ποιος μπορεί να πείσει ότι η αύξηση του χρόνου εργασίας θα μειώσει την ανεργία;» την ώρα που η αριστερά, με πρώτη την Μαρτίν Ομπρί, τάσσεται παραδοσιακά με την αντίθετη άποψη και το 2000 είχε θεσπίσει την εβδομάδα των 35 ωρών εργασίας.

Εκτός από την κόρη του Ζακ Ντελόρ, η οποία έχει μεγάλη επιρροή, «διανοούμενοι αναφοράς της αριστεράς, όπως ο [κοινωνιολόγος Μισέλ] Βιβιορκά» και μία από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητες μεταξύ των οικολόγων στη Γαλλία, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, έχουν υπογράψει επίσης το κείμενο, λέει ο Τομά Γκενολέ.

«Μία τόσο βαθιά ρήξη με τόσο μείζονες προσωπικότητες […] είναι κάτι σοβαρό για τον Φρανσουά Ολάντ» εκτιμά.

«Μία μορφή διαζυγίου συντελείται μεταξύ του Ολάντ και της αριστεράς του, περιλαμβανομένης της σοσιαλιστικής» εκτιμά η κομμουνιστική εφημερίδα L’ Humanite.

Με μία κατακερματισμένη πλειοψηφία, το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει με τον Φρανσουά Ολάντ ως υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 2017;, ρωτά ο Φρεντερίκ Νταμπί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

About Kostas Athanasoulis