Home / Ειδήσεις / «Φρούριο» το Πολυτεχνείο για την επέτειο – Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

«Φρούριο» το Πολυτεχνείο για την επέτειο – Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Προέλεγχοι αποτροπής συγκεντρώσεων, ηχητικές μηνύματα απομάκρυνσης, σε κλοιό και προληπτική εγκατάσταση αστυνομικών σε πλατείες και τόπους συγκεντρώσεων, προληπτικές προσαγωγές ακόμη και συλλήψεις περιλαμβάνει ο φετινός αστυνομικός σχεδιασμός των μέτρων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

ΧΑΡΤΗΣ 1 “ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ” ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Από Ομόνοια έως Αλεξάνδρας ή Αγίου Μελετίου, σίγουρα κλειστά από 08:00 έως 11:00 όταν καταθέτουν στεφάνια Πρόεδρος της δημοκρατίας, αντιπροσωπείες και επίσημοι.

ΧΑΡΤΗΣ 2 “ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ” ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Από Χίλτον έως κόμβο Θων (Αλεξάνδρας και Κηφισίας), Πάρκο Ελευθερίας

Τα μέτρα για το πολυτεχνείο θα είναι τα εξής:

–  6.000 αστυνομικοί, drones, ελικόπτερα, “αύρες”

 – Σε κλοιό πανεπιστημιακά ιδρύματα, πλατείες και σημεία συγκέντρωσης (Ομόνοια, Σύνταγμα, Κλαυθμώνος, Προπύλαια, Χαυτεία, Κάνιγγος, με κλιμακωτή και προληπτική εγκατάσταση αστυνομικών πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια συγκέντρωσης ατόμων σε αυτές

– Έλεγχοι σε σταθμούς μετρό (Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής). Από τις 12:00 το μεσημέρι και μέχρι νεοτέρας, κλειστοί θα είναι με εντολή της αστυνομίας οι σταθμοί Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ομόνοια, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής του Μετρό. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Ήδη από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου ισχύουν τροποποιήσεις σε δρομολόγια  τρόλεϊ. Συγκεκριμένα, οι γραμμές 2, 3, 4, 5, 11, 15 κινούνται σε προσωρινή διαδρομή μέσω 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη ενώ οι γραμμές 18 και 19 δεν διέρχονται από την αφετηρία (Μουσείο) και κινούνται σε προσωρινή διαδρομή Μαυροματαίων – Κοδριγκτώνος – Πατησίων – Αλεξάνδρας. 

Παράλληλα, τα στάδια αποτροπής θα είναι τα εξής:

Μεγάλη σημασία στους προελέγχους, ηχητικά μηνύματα με μεγάφωνα περιπολικά

– 30 διαμεσολαβητές θα συνομιλούν με τους διοργανωτές ή συγκεντρωμένους

– Ήπια λεκτική παρέμβαση και διάλογος για την ομαλή απομάκρυνση 

– Πρόστιμα covid

– Δυναμική επέμβαση με προσαγωγές ή συλλήψεις και αν παρατηρηθούν επιθετικές ενέργειες θα γίνει χρήση δακρυγόνων ακόμη των οχημάτων ρίψης νερού, τους γνωστούς Αίαντες

Στη φιλοσοφία των μέτρων αρχικά είναι η κίνηση των οχημάτων στην πρωτεύουσα να γίνεται κανονικά ως ένας αποτρεπτικός παράγοντας συγκέντρωσης και πορείας. Πολυάριθμες θα είναι και οι περιπολίες για την αποτροπή καταδρομικών περιφερειακών επιθέσεων και έγκαιρου εντοπισμού μεγάλου αριθμού ατόμων. Προβληματίζουν όμως τα καλέσματα συγκέντρωσης χωρίς να δηλώνεται που και πότε.

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ στα σημεία όπου πρόεδροι/αρχηγοί κομμάτων θα ηγούνται εκδηλώσεων θα παρίσταται ως επικεφαλής ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας

•        Δεν θα επιτραπεί εκδήλωση με συμμετοχή περισσότερων των 4 ατόμων ως συνοδεία του προέδρου.

Πηγή: skai.gr

Πηγή

About skaigr