Home / Διεθνή / «Φρικτή τραγωδία ο θάνατος αμάχων στη Μοσούλη»

«Φρικτή τραγωδία ο θάνατος αμάχων στη Μοσούλη»

Ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή χαρακτήρισε «φρικτή τραγωδία» τον θάνατο αμάχων στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Μοσούλης του Ιράκ, χωρίς ωστόσο να αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τις επιδρομές.

«Διεξάγουμε έρευνα για αυτό το περιστατικό προκειμένου να καθορίσουμε τι ακριβώς συνέβη και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποφεύγουμε το ενδεχόμενο να πλήττουμε αμάχους» επισήμανε ο στρατηγός Τζο Βότελ σε ένα δελτίο τύπου.

Οι ιρακινές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, έχουν εξαπολύσει επίθεση με στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές.

Η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, είχε πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους στα μέσα του 2014.

Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν στα αεροπορικά πλήγματα εναντίον της συνοικίας Αλ Τζαντίντα της Μοσούλης τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματικούς και αυτόπτες μάρτυρες.

Ο αριθμός των θυμάτων, που ανέρχονται σε δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες σύμφωνα με τις πηγές, δεν έχει διασταυρωθεί από κάποια ανεξάρτητη πηγή.

«Η μάχη για τη Μοσούλη είναι δύσκολη» καθώς οι τζιχαντιστές έχουν διεισδύσει μεταξύ των αμάχων, τονίζεται στην ανακοίνωση του στρατηγού Βότελ.

Οι ιρακινές δυνάμεις και ο συνασπισμός «έλαβαν αποφασιστικά μέτρα για να μειωθούν κατά το μέγιστο βαθμό οι απώλειες» μεταξύ των αμάχων, επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό.

Περισσότεροι από 200.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τη δυτική Μοσούλη εδώ κι ένα μήνα, σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές. Όμως περίπου 600.000 άνθρωποι παραμένουν στους τομείς που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, μεταξύ αυτών τα 2/3 της παλιάς πόλης, επισημαίνει από την πλευρά του ο ΟΗΕ.

About Andreas Chondros