Home / Πρόσωπα / Φρανσουά Ολάντ: Ήταν θαρραλέος ο Αλέξης Τσίπρας

Φρανσουά Ολάντ: Ήταν θαρραλέος ο Αλέξης Τσίπρας

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα, ήταν το πρώτο θέμα για το οποίο ερωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, κατά την παραδοσιακή συνέντευξη μετά την παρέλαση της εθνικής εορτής της 14ης Ιουλίου.

Τα ερωτήματα των δύο δημοσιογραφούν που ήταν απέναντι στον Φρανσουά Ολάντ αφορούσαν την «ταπείνωση ή μη» της Ελλάδας με τα σκληρά μέτρα που ζητούνται, την εμπιστοσύνη που ο ίδιος μπορεί να έχει στον Αλέξη Τσίπρα για την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς και ποιος ο ρόλος της Γαλλίας σε σχέση με την Γερμανία, για την επίτευξη της συμφωνίας.

«Η Ελλάδα θα είχε ταπεινωθεί εάν είχε βγει από την ευρωζώνη, έχοντας εγκαταλειφθεί, απολυθεί, αφεθεί. Αυτό θα ήταν ταπείνωση. (…) Οι μεταρρυθμίσεις είναι σκληρές γιατί δεν είχαν υλοποιηθεί στο παρελθόν. Ο ελληνικός λαός υπέφερε, εγώ θέλησα να γίνουν μεταρρυθμίσεις που να φέρουν την ανάπτυξη» είπε και πρόσθεσε: « Εγώ δεν δέχομαι το να ταπεινώνεται ένας λαός, κυρίως μέσα στην Ευρώπη, γιατί αυτό δεν είναι το ευρωπαϊκό όραμα. Η Ευρώπη δεν δημιουργήθηκε για να είναι ενάντια στους λαούς. Δημιουργήθηκε ώστε κάθε χώρα να νιώθει πιο δυνατή και αυτό είναι ένα ιδιαίτερο μέλημα της Γαλλίας».

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της συμφωνίας που εξασφάλισε η Ελλάδα ο Γάλλος πρόεδρος αναρωτήθηκε :

«Ξέρετε πολλές χώρες που πήραν πρόσθετη χρηματοδότηση 85 δις και άλλα 35 δις για επενδύσεις και μια αναδιάρθρωση του χρέους και ακόμα ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Τελικά υπήρξε μια πραγματική αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και γι’ αυτό δραστηριοποιήθηκα τόσο πολύ».

Ο Φρανσουά Ολάντ αναγνώρισε στη συνέχεια ότι υπήρξαν στιγμές κρίσιμες, με την ιδέα μιας προσωρινής εξόδου.

«Ένιωσα στους εταίρους μας ή τουλάχιστον σε ορισμένους, καθώς και στην κοινή γνώμη των λαών τους, την ύπαρξη της ιδέας (…) σας απολύουμε για μερικά χρόνια και τα ξαναβλέπουμε αργότερα. Ήταν μια στιγμή δοκιμασίας για την αλήθεια. Ήταν μια στιγμή που η Γερμανία και η κα Μέρκελ έθεταν ερωτήματα και θα έπρεπε να καθησυχαστούν, να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα ετίθεντο προϋποθέσεις και ότι η Γερμανία θα πρέπει να δώσει το παρόν στο ραντεβού για την Ευρώπη. Τελικά η κα Μέρκελ το κατάλαβε πολύ καλά» υπογράμμισε ο Φ. Ολάντ.

Σε άλλο ερώτημα, τι τον κάνει σήμερα να εμπιστεύεται τον Α. Τσίπρα και να πιστεύει ότι οι Έλληνες θα υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές, ο Φρανσουά Ολάντ εξήγησε :

«Αυτή τη φορά οι Έλληνες υπέβαλαν οι ίδιοι τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ο Α.Τσίπρας είχε εξασφαλίσει την ψήφο ( της Βουλής) πριν έλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Θα επανέλθει στη Βουλή σήμερα και αύριο και θα εθνικά μας κοινοβούλια επίσης θα εγκρίνουν ώστε να δοθεί η απαραίτητη υποστήριξη στην Ελλάδα».

Αναφορικά με τον αγώνα που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την τελική εξασφάλιση της συμφωνίας πρόσθεσε : «Ήταν θαρραλέος ο Αλέξης Τσίπρας, όταν στις 6,00 το πρωί έσωσε τη μάχη ώστε το Ταμείο που θα δημιουργηθεί για την εγγύηση των πιστωτών να είναι στην Ελλάδα ( και όχι στο Λουξεμβούργο) γι αυτό και τον υποστήριξα.

Τελικά έδωσε τη συμφωνία του, διακινδυνεύοντας να χάσει μέρος των υποστηρικτών του. Διότι τελικά εκείνο που χαρακτηρίζει έναν ηγέτη, ο οποίος σαφώς έχει εκλεγεί με ένα άλφα πρόγραμμα, όταν φθάσει μια στιγμή όπου ξεπερνιέται ο ίδιος, βάζει πάνω απ’ όλα την πατρίδα ( και όχι το πρόγραμμα) και αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι μας» κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.

About totritomati