Home / Ειδήσεις / Φρένο της Παγκόσμιας Τράπεζας για δανειοδότηση της Ελλάδας

Φρένο της Παγκόσμιας Τράπεζας για δανειοδότηση της Ελλάδας

O πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας μετρίασε τις προσδοκίες για ένα δάνειο προς την Ελλάδα, για την ενίσχυση των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ήταν δύσκολο να εξασφαλιστεί η έγκριση του συμβουλίου.

Η Ελλάδα προσέγγισε την Παγκόσμια Τράπεζα, για δάνειο 3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, για τη χρηματοδότηση πολιτικών που θα μειώσουν την ανεργία, σημειώνει η Telegraph.

Ομως, ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ επέμεινε, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση», για το αν θα τεθεί η πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας, κάτι που, όπως σχολίασε, θα προκαλούσε μία «πολύ ζωηρή συζήτηση» ανάμεσα στα μέλη.

Η Ελλάδα πληρώνει την Παγκόσμια Τράπεζα από το 2012 για συμβουλές σε ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η διαχείριση των δημόσιων λογαριασμών και η ανταγωνιστικότητα της χώρας, σημειώνει η Telegraph.

Μιλώντας στο Λονδίνο, ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ άφησε να εννοηθεί ότι είναι πρόωρη η εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας σε ένα μεγαλύτερο οικονομικό πακέτο. Οι όποιες επίσημες συζητήσεις για δάνειο προς την Ελλάδα είναι απίθανο να γίνουν προτού η Αθήνα εξασφαλίσει χρήματα από τους Ευρωπαίους δανειστές της, για να αποφύγει μία καλοκαιρινή χρεοκοπία, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.

«Ενα δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας θα αποτελούσε ένα εντελώς διαφορετικό βήμα για εμάς και θα απαιτούσε τη στήριξη των μελών του συμβουλίου, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αλλά και φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε», είπε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Αθήνα σε μία πλειάδα πρότζεκτ που είναι σε εξέλιξη. Η Telegraph αναφέρει ότι το μερίδιο της Τράπεζας σε ένα πιθανό δάνειο προς την Ελλάδα θα είναι μικρότερο του 1 δισ. ευρώ.

«Σε ό,τι αφορά την παροχή δανείων, δεν έχει ληφθεί απόφαση ακόμη. Αν επρόκειτο να το κάνουμε αυτό, θα ήταν μία απόφαση που θα λαμβανόταν από ολόκληρο το συμβούλιό μας. Αυτό θα ήταν ένα εντελώς διαφορετικό βήμα για εμάς. Και θα ήταν, υποπτεύομαι, μία πολύ ζωηρή συζήτηση στο συμβούλιό μας», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει βρει πολύ χρήσιμες τις συμβουλές της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη χορηγήσει χρήματα στην Ελλάδα μέσω του IFC, σημειώνει η Telegraph, καθώς «εντάχθηκε σε κοινοπραξία δανειστών που θα παρέχουν στη χώρα δάνειο 154 εκατ. ευρώ που θα αποπληρωθούν σε 18 χρόνια για την αναβάθμιση 14 ελληνικών αεροδρομίων».

 

About Andreas Chondros