Home / Παιδεία / ΦΠΑ τριών ταχυτήτων το νέο σχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση

ΦΠΑ τριών ταχυτήτων το νέο σχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση

Μηδενικός ΦΠΑ για νηπιαγωγεία, προνήπια και παιδικούς σταθμούς, ΦΠΑ 6% για ΙΕΚ, φροντιστήρια σχολές χορού κλπ και ΦΠΑ 13% για ιδιωτικά σχολεία (δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο), είναι το μοντέλο στο οποίο καταλήγει η κυβέρνηση για το επίμαχο θέμα που έχει ανακύψει για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Αυτό προέκυψε από την διευρυμένη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό τον πρωθυπουργό. Δεν ξεκαθαρίστηκε ωστόσο -τουλάχιστον ακόμη- εάν έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα μέτρα, ώστε αυτή η κυβερνητική πρόταση να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς. Με την επιλογή αυτή της εφαρμογής τριών ταχυτήτων ΦΠΑ, το ύψος των ισοδύναμων μέτρων που πρέπει να βρεθούν περιορίζεται στα περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Για πολύ καλή εξέλιξη στο θέμα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προϊδέασε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, εξερχόμενος της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν θέλω να προτρέξω, υπάρχει πολύ καλή εξέλιξη», δήλωσε.

Το σχέδιο που προωθείται:

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες το σχέδιο που επιλέγει η κυβέρνηση προβλέπει:

  • Απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία.
  • Επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή 6% στα φροντιστήρια, έτσι ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση για τους εκατοντάδες χιλιάδες γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους για ξένες γλώσσες ή για ενισχυτική διδασκαλία.
  • Επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή 13% στα ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Θα συνεχίσουν να εξαιρούνται τα μη κερδοσκοπικά σχολεία δεδομένου ότι η φορολόγησή τους απαγορεύεται από την κοινοτική οδηγία του ΦΠΑ.

Το σκεπτικό που επικράτησε φαίνεται να είναι ότι οι γονείς επιλέγουν εάν θα στείλουν το παιδί τους σε ιδιωτικό σχολείο και άρα θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ, ενώ το φροντιστήριο, τα ωδεία κτλ, αφορούν τη μέση οικογένεια.

Παράλληλα, αναγνωρίζεται πως υπάρχει πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς, ειδικά φέτος που έμειναν εκτός δημόσιων παιδικών σταθμών χιλιάδες παιδιά.

Πάντως, η επιλογή για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον νεοεκλεγέντα γραμματέα του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα να δηλώνει ότι «χτυπά τα λαϊκά στρώματα».


Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500033884

About admin