Home / Κόσμος / Υγρά στις χειραποσκευές: Έρχεται το τέλος για τους κανόνες στα αεροδρόμια;

Υγρά στις χειραποσκευές: Έρχεται το τέλος για τους κανόνες στα αεροδρόμια;

Οι περιορισμοί στα υγρά, καθώς και οι έλεγχοι στα λάπτοπ και τις ηλεκτρονικές συσκευές, απότοκο των τρομοκρατικών επιθέσεων και άλλου είδους επικίνδυνων περιστατικών στις αερομεταφορές τις τελευταίες δεκαετίες, ενδέχεται να γίνουν κομμάτι του παρελθόντος.
Υψηλής τεχνολογίας 3D scanners υπόσχονται να συνεχίσουν τους εξονυχιστικούς ελέγχους χωρίς να τίθενται περιορισμοί στις αποσκευές των επιβατών. Πρόσφατα, η βρετανική κυβέρνηση έθεσε τα θεμέλια για να κάνει το πρώτο βήμα στην Ευρώπη, εξετάζοντας την εισαγωγή των προηγμένων scanners στα αεροδρόμια μέχρι τα μέσα του 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο εξοπλισμός αυτός θυμίζει τα μηχανήματα που βρίσκονται σε νοσοκομεία και δίνει καλύτερη εικόνα του περιεχομένου που βρίσκεται μέσα στις χειραποσκευές. Μάλιστα, το σχέδιο αυτό είχε δρομολογηθεί στη Βρετανία για νωρίτερα από το 2024, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.
Στο Heathrow η νέα αυτή τεχνολογία μπήκε πειραματικά από το 2017 και επέτρεπε στο προσωπικό του αεροδρομίου να ζουμάρει στο περιεχόμενο των αποσκευών και ακόμη και να περιστρέφει την εικόνα για καλύτερο έλεγχο.

«Τα εισάγουμε σταδιακά. Ξεκινήσαμε ήδη την επέκταση του ελέγχου στο τέρμιναλ 3, το οποίο θα έχει περισσότερα CT scanners και έχει προθεσμία στα μέσα του 2024 από το υπουργείο Μεταφορών. Μέχρι τότε, η κανονική επιβατική εμπειρία θα είναι ότι τα υγρά παραμένουν στις τσάντες», δήλωσε χαρακτηριστικά στους βρετανικούς Times ο διευθύνων σύμβουλος του Heathrow, John Holland-Kaye.
Στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί το σχέδιο, οι εμπλεκόμενοι φορείς ελπίζουν ότι θα περιοριστούν οι μεγάλες ουρές που σχηματίζονται στα βρετανικά αεροδρόμια. Το πρόβλημα κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν τα αεροδρόμια ανά την Ευρώπη δυσκολεύτηκαν να αντεπεξέλθουν στην ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών μετά την πανδημία, όποτε και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα εκατοντάδες εργαζόμενοι των αεροδρομίων.
Αξίζει να σημειωθεί πως τέτοιου είδους τεχνολογία δοκιμάζεται ήδη σε αρκετά αμερικανικά αεροδρόμια. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, όσοι επιβάτες έχουν υγρά στις χειραποσκευές τους πρέπει να τα τοποθετούν σε διαφανείς σακούλες και να φροντίζουν να μην υπερβαίνουν τα 100 ml έκαστο. Σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές συσκευές, όποιος θέλει να τις πάρει μαζί του στη θέση του στο αεροσκάφος, οφείλει να τις βγάζει από τις τσάντες κατά τη διάρκεια του ελέγχου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC
Διαβάστε επίσης:
Τα 10 πιο περίεργα αντικείμενα που κατασχέθηκαν σε αεροδρόμια το 2021
Περικοπές παντού: Έρχονται πτήσεις με έναν πιλότο
Ο άγνωστος κίνδυνος για τα ελληνικά αεροδρόμια: Ετοιμαστείτε να χάσετε την πτήση σας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview