Home / Ειδήσεις / Τσίπρας: Εξασφαλισμένες οι καταθέσεις, οι μισθοί και οι συντάξεις

Τσίπρας: Εξασφαλισμένες οι καταθέσεις, οι μισθοί και οι συντάξεις

«Πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δικαιώματα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή, στο ύψιστο και ιερό δικαίωμα δημοκρατικής έκφρασης γνώμης», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, την απόφαση του Eurogroup να μην εγκρίνει το αίτημα της κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ώστε να αποφανθεί ο λαός με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η «απόφαση αυτή οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε την Τράπεζα της Ελλάδος να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμούς στις τραπεζικές αναλήψεις». Σημείωσε ότι «είναι πλέον περισσότερο από σαφές ότι αυτή η απόφαση δεν έχει κανέναν άλλον στόχο πέρα από το να εκβιάσει τη βούληση του λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή διαδικασία του δημοψηφίσματος»

«Δεν θα τα καταφέρουν όμως», συνέχισε, «οι κινήσεις αυτές θα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, θα πεισμώσουν ακόμα περισσότερο τον λαό, την επιλογή του να απορρίψει τις απαράδεκτες μνημονιακές προτάσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ένα πράγμα όμως παραμένει βέβαιο: «η άρνηση της ολιγοήμερης παράτασης και η απόπειρα ακύρωσης μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, αποτελεί πράξη προσβολής και μέγιστη ντροπή για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης».

Όπως ανακοίνωσε, για το λόγο αυτό έστειλε σήμερα εκ νέου το αίτημα σύντομης παράτασης, αυτή τη φορά στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους 18 αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς και στους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αναμένω» σημείωσε, «την άμεση αντίδρασή τους σε ένα στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας», για να υπογραμμίσει ότι «είναι οι μόνοι που μπορούν το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και απόψε το βράδυ, να ανατρέψουν την απόφαση του EG και να δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας των τραπεζών».

Ο πρωθυπουργός συνέστησε ότι «σε κάθε περίπτωση, αυτό που απαιτείται τις επόμενες μέρες είναι νηφαλιότητα και υπομονή», για να σημειώσει ότι «οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες» και πως «το ίδιο διασφαλισμένη είναι και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων”. Τόνισε ότι “οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν πρέπει να αντιμετωπισθούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα”, διότι, όπως επισήμανε, “όσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τόσο πιο σύντομα θα τις ξεπεράσουμε και τόσο πιο ήπιες θα είναι οι συνέπειές τους».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σήμερα έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ολόκληρο ότι το δίκιο μπορεί να κερδίσει, ότι έχουμε για άλλη μια φορά την ιστορική ευκαιρία να στείλουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας. «Και να θυμάστε : τούτες τις κρίσιμες ώρες, που αναμετρόμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος. Δε θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει. Θα τα καταφέρουμε» τόνισε. Τέλος, σημείωσε ότι «η αξιοπρέπεια των Ελλήνων απέναντι στους εκβιασμούς και στο άδικο, θα στείλει μήνυμα ελπίδας και περηφάνιας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

πηγή απε μπε

About m bonsu