Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τρόφιμα: Νέα πτώση στις τιμές παγκοσμίως για όγδοο μήνα

Τρόφιμα: Νέα πτώση στις τιμές παγκοσμίως για όγδοο μήνα

Οριακή πτώση κατέγραψε ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Νοέμβριο, συνεχίζοντας για όγδοο μήνα την καθοδική τάση μετά την εκτόξευση του Φεβρουαρίου.
Η πτώση οφείλεται ιδίως στα δημητριακά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αντιστάθμισαν την άνοδο των τιμών στα φυτικά έλαια και τη ζάχαρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνoύς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ο δείκτης διαμορφώθηκε στα 135,7 τον Νοέμβριο, έναντι 135,9 τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο η προσωρινή οπισθοχώρηση της Ρωσίας από την συμφωνία του ΟΗΕ για τα σιτηρά, δημιούργησε μία ολιγοήμερη αναστάτωση, στέλνοντας ξανά τις τιμές των τροφίμων σε υψηλά επίπεδα.
Με την περαιτέρω συνολική διολίσθηση του Νοεμβρίου, πλέον ο δείκτης τιμών των τροφίμων βρίσκεται μόλις 0,3% πάνω από τα επίπεδα του ίδιου μήνα το 2021. Ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά, καθώς το 2021 άγγιξε υψηλό δεκαετίας λόγω των προβλημάτων στις σοδειές και τη συρρίκνωση της κατανάλωσης στην Κίνα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με προβλέψεις του FAO το ρεκόρ στα κόστη εισαγωγής τροφίμων θα υποχρεώσουν τα φτωχότερα κράτη να μειώσουν τις παραγγελίες.
moneryeview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Σούπερ μάρκετ: Καθημερινό το κυνήγι των προσφορών και των εκπτώσεων
Eurostat: Στο 9% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 10% στην Ευρωζώνη
Μέτρα στήριξης: To food pass στο τραπέζι των παροχών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview