Home / Ειδήσεις / Το Perseverance της NASA ξεκινά την αναζήτηση ζωής στον Άρη

Το Perseverance της NASA ξεκινά την αναζήτηση ζωής στον Άρη

Το ρόβερ Perseverance της NASA έφτασε σε μια μεγάλη στιγμή στην αποστολή του στον Άρη. Σήμερα ξεκινά την ανάβαση σε ένα αρχαίο δέλτα στον κρατήρα όπου προσγειώθηκε και θα εξετάσει βράχους που φαίνεται να έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να διατηρήσουν στοιχεία ζωής στον πλανήτη.

Στο δρόμο της επιστροφής, το Perseverance θα συλλέξει μερικούς από αυτούς τους βράχους, τοποθετώντας τα δείγματα στη βάση του δέλτα τα οποία θα ανακτηθούν από μεταγενέστερες αποστολές.

Ο στόχος είναι να φέρει αυτό το υλικό πίσω στη Γη τη δεκαετία του 2030 για λεπτομερή επιθεώρηση.

«Το δέλτα στον κρατήρα Jezero είναι ο κύριος αστροβιολογικός στόχος του Perseverance», δήλωσε η αναπληρώτρια επιστήμονας του έργου, Dr Katie Stack Morgan.

«Αυτοί είναι οι βράχοι που πιστεύουμε ότι πιθανότατα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα να περιέχουν σημάδια αρχαίας ζωής και μπορούν επίσης να μας πουν για το κλίμα του Άρη και πώς αυτό έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου», είπε στο BBC News.

Στην περίπτωση του Jezero, οι επιστήμονες θεωρούν ότι πιθανότατα μια λίμνη σε μέγεθος κρατήρα υπήρχε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

«Τα ποτάμια που ρέουν στο δέλτα θα φέρουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι χρήσιμα για τη ζωή και στη συνέχεια το λεπτόκοκκο ίζημα που φέρεται και εναποτίθεται με υψηλό ρυθμό είναι καλό για διατήρηση», εξήγησε ο επιστήμονας της αποστολής καθηγητής Sanjeev Gupta από το Imperial College London.

«Επίσης, αν υπάρχει ζωή στην ενδοχώρα, αυτή μπορεί να κατέβει στον ποταμό και να συγκεντρωθεί στο δέλτα».

«Το ρόβερ έχει μια καταπληκτική σειρά οργάνων που μπορούν να μας πουν για τη χημεία, την ορυκτολογία και τη δομή του δέλτα, εξετάζοντας τα ιζήματα μέχρι την κλίμακα ενός κόκκου αλατιού», δήλωσε ο επιστήμονας της αποστολής, καθηγητής Briony Horgan από το Πανεπιστήμιο Purdue, στην Ιντιάνα.

«Θα μάθουμε για τη χημεία αυτής της αρχαίας λίμνης, αν τα νερά της ήταν όξινα ή ουδέτερα, αν ήταν κατοικήσιμο περιβάλλον και τι είδους ζωή θα μπορούσε να υποστήριζε. Για να είμαστε ξεκάθαροι, κανείς δεν ξέρει αν ξεκίνησε ποτέ η ζωή στον Άρη, αλλά, αν το έκανε, οι τρεις ή τέσσερις βράχοι που επιλέγει το Perseverance να εξετάσει στο δρόμο της επιστροφής προς τον κρατήρα θα μπορούσαν να είναι αυτοί που θα μας το αποκαλύψουν.»

Η NASA, μαζί με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού των αποστολών που απαιτούνται, ωστόσο έχει ακόμα πολλά χρόνια δουλειάς μπροστά της.

Πηγή: BBC

Microsoft: Η Ρωσία έκανε πάνω από 200 κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ουκρανίας
Tι είναι ο νόμος «netflix» που ψηφίζει η Ελβετία και τι αλλάζει για τις πλατφόρμες streaming
Netflix: Μετά την «βουτιά» της μετοχής του, ετοιμάζεται να προβάλλει εκπομπές σε live-streaming

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή

About skaigr