Home / Ειδήσεις / Το ΥΠΟΙΚ απαντά στα δημοσιεύματα για τις λίστες καταθετών εξωτερικού

Το ΥΠΟΙΚ απαντά στα δημοσιεύματα για τις λίστες καταθετών εξωτερικού

H καταπολέμηση κάθε μορφής φοροδιαφυγής και της διαφθοράς αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος παραγραφής για τις λίστες καταθετών εξωτερικού κατά τη μεταφορά τους από το ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ. Τα σχετικά δημοσιεύματα στερούνται κάθε βάσης, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης σημειώνει ότι:

Η μεταφορά των υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού αντικειμένου από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων γίνεται ομαλά και έχει δοθεί παράταση στις παραγραφές των υποθέσεων αυτών. Ειδικότερα, οι λίστες καταθετών εξωτερικού αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικών παραγγελιών και οι οδηγίες για τη μεταφορά και τον περαιτέρω χειρισμό τους λαμβάνονται από τον καθ’ ύλην αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό.

Η μεταφορά 2751 υποθέσεων από το ΣΔΟΕ προς την ΑΑΔΕ έχει ολοκληρωθεί όπως έχει από καιρό ολοκληρωθεί η παράδοση από τον ΣΔΟΕ στο γραφείο Οικονομικού Εισαγγελέα των 1196 υποθέσεων που προτάθηκαν από τον Οικονομικό Εισαγγελέα, προκειμένου αυτός αρμοδίως να συντονίσει τον περαιτέρω χειρισμό τους. Έχει επίσης ρυθμιστεί με το ν. 4410/2016 και η μεταφορά των υπολοίπων υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού αντικειμένου από τον ΣΔΟΕ προς τη Φορολογική Αρχή.

Συνεπώς, μεταφέρεται το σύνολο των φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη Φορολογική Αρχή χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση είτε απευθείας είτε μέσω του Οικονομικού Εισαγγελέα. Επιπλέον, για τις υποθέσεις της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΟΕ που περιέρχονται με οποιονδήποτε τρόπο στην αρμοδιότητα της Φορολογικής Αρχής θεσπίστηκε τριετής παράταση παραγραφής.

Επίσης παρατάθηκε κατά ένα έτος από τη λήξη τους οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου υποθέσεις που έληγαν την 31-12-2016 αλλά έχουν εκδοθεί εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ελέγχου, έρευνας ή επεξεργασίας ή εντολές και αιτήματα διερεύνησης από δικαστική ή φορολογική ή ελεγκτική αρχή, καθώς και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

About Andreas Chondros