Home / Διεθνή / Το πλάνο της Λεπέν για έξοδο από το ευρώ μπορεί να κοστίσει στη Γαλλία 30 δισ. τον χρόνο

Το πλάνο της Λεπέν για έξοδο από το ευρώ μπορεί να κοστίσει στη Γαλλία 30 δισ. τον χρόνο

Η υπόσχεση της Μαρίν Λεπέν να βγάλει τη Γαλλία από το ευρώ, αν εκλεγεί πρόεδρος, μπορεί να κοστίσει στη χώρα 30 δισ. τον χρόνο, προειδοποίησε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.

Η αποχώρηση της Γαλλίας από το κοινό νόμισμα θα εκτοξεύσει το κόστος δανεισμού της χώρας, τόνισε ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. «Αν ήμασταν μόνοι, θα ήμασταν αβοήθητοι απέναντι στην κερδοσκοπία των χρηματοπιστωτικών αγορών… και αβοήθητοι απέναντι στην αμερικανική πίεση στο δολάρια», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

«Η χρηματοδότηση του γαλλικού δημόσιου χρέους θα κοστίζει πάνω από 30 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ποσό που ισούται με τον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό της Γαλλίας», τόνισε ακόμη. Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν ανέλυσε τους υπολογισμούς του, αλλά ανέφερε ότι το επιτόκιο του γαλλικού χρέους έπεσε κατά 1,5% από τότε που υιοθέτησε το κοινό νόμισμα. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εκείνους που έχουν στεγαστικά δάνεια, για επιχειρηματικές επενδύσεις και για όλους τους φορολογούμενους», συμπλήρωσε.

Ο Βιλερουά ντε Γκαλό αναγνώρισε ότι η γαλλική οικονομία πρέπει να «επιδιορθωθεί και να φρεσκαριστεί», αλλά απέρριψε την αντίληψη ότι το ευρώ ευθύνεται για τα προβλήματα. «Πολλές χώρες που είναι στο ευρώ τα πηγαίνουν καλά στην οικονομία», πρόσθεσε.

 

About Andreas Chondros