Home / Ειδήσεις / Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης και πώς φτάσαμε στο δημοψήφισμα

Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης και πώς φτάσαμε στο δημοψήφισμα

Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και το πώς ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην απόφαση για το δημοψήφισμα περιγράφουν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία εκτιμήθηκε πως η τελική πρόταση των δανειστών δεν θα γινόταν δεκτή από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στους New York Times και την Ημερησία, η απόφαση ελήφθη επειδή ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησαν πως η τελευταία πρόταση των δανειστών, η οποία παρουσιάστηκε ως τελεσίγραφο, δεν μπορούσε να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς είχαν ενταθεί οι φωνές τις τελευταίες εβδομάδες που έβαζαν κόκκινες γραμμές σε φόρους και συντάξεις, ενώ είχαν αυξηθεί και οι πιέσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της ρήξης με την Ευρώπη και της επιστροφής στη δραχμή.

Τσίπρας και Βαρουφάκης φέρονται να συμφώνησαν να πιέσουν την Ευρώπη για το θέμα του χρέους, ώστε να έχει μια πιθανότητα η συμφωνία να περάσει από τη Βουλή.

Όταν όμως ο Γ. Βαρουφάκης έθεσε το θέμα στους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, τού απάντησαν πως έχει μείνει ελάχιστος χρόνος για διαπραγματεύσεις.

«Γιάνη, αν συνεχίσεις να μιλάς για το χρέος, η συμφωνία θα είναι αδύνατη» φέρεται να του είπε ο Ολλανδός Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ο Γερμανός Β. Σόιμπλε άσκησε κριτική στον επίτροπο Μοσκοβισί ότι κρατάει πιο ευνοϊκή στάση απέναντι στην Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, ακόμη και η τελευταία πρόταση των θεσμών θα είχε δυσκολίες να περάσει από τη γερμανική Βουλή.

«Η μόνη λύση είναι η επιβολή capital controls» είπε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Στο σημείο αυτό ο Γ. Βαρουφάκης απευθύνθηκε στη διευθύντρια του ΔΝΤ: «Αν υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία, μπορείτε να δηλώσετε επίσημα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο;».

«Έχει ένα επιχείρημα ο Γιάνης» απάντησε η Κριστίν Λαγκάρντ, «πρέπει να απαντηθεί το ζήτημα του χρέους».

Πριν προλάβει όμως να συνεχίσει, τη διέκοψε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. «Γιάνη, η προσφορά είναι take it or leave it» είπε.

Ο απόηχος στην Ελλάδα και οι υπουργοί που διαφωνούν

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η απόφαση για το δημοψήφισμα δεν βρήκε σύμφωνους αρκετούς υπουργούς της κυβέρνησης, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, οι οποίοι όμως επιλέγουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μεταξύ αυτών φαίνεται πως είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Το κλίμα επιδεινώθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν έγινε αντιληπτό ότι το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls είναι αναπόφευκτα, με συνέπεια ο κάθε υπουργός να έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στις αρμοδιότητές του.

Το σίγουρο είναι πάντως πως η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να «τρέξει» η εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα με τις εικόνες από τις ουρές των συνταξιούχων έξω από τις τράπεζες να κάνουν το γύρο του κόσμου.

Πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500010014#ref=latestarticles

About Panos Dreamer