Home / Ειδήσεις / Το παθητικό κάπνισμα ένοχο για την εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου

Το παθητικό κάπνισμα ένοχο για την εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 30%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventative Medicine.

Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, με επικεφαλής την Δρ Άντζελα Μαλεκ διαπίστωσε, μετά τον συνυπολογισμό όλων των παραγόντων κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου (όπως η υπέρταση και η καρδιακή νόσος) ότι το παθητικό κάπνισμα συντελεί σε 30% μεγαλύτερη επιρρέπεια.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 428 εγκεφαλικά επεισόδια που είχαν καταγραφεί το διάστημα Απριλίου 2003 – Μαρτίου 2012 και διαπίστωσαν ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς (23%) είχε εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα τους τελευταίους 12 μήνες.

Τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια αποδίδονταν σε εμπλοκή της αιματικής ροής προς τον εγκέφαλο.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι το παθητικό κάπνισμα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των μη καπνιστών. Σε επόμενες έρευνες πρέπει να μελετήσουμε τον ρόλο των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, καθώς και επιπλέον περιβαλλοντικών μεταβλητών, όπως η ρύπανση, και η σχέση αυτών με το εγκεφαλικό επεισόδιο» εξηγεί η Δρ Μαλεκ.

 

 

πηγή:http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500012031#ref=latestarticles

About basilis progressive