Home / Ειδήσεις / Το ν/σ για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Τσιάρας

Το ν/σ για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Τσιάρας

Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, το νομοσχέδιο για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα και τους Ευρωπαίους Εντεταλμένους Εισαγγελείς. 

Το νομοσχέδιο προβλέπει κατ΄ αρχάς, τη σύσταση και λειτουργία του Γραφείου Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων και ένας αριθμός εισαγγελικών λειτουργών θα στελεχώσει το γραφείο αυτό, προκειμένου να διασφαλιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας θα συνεργάζεται με τις εθνικές εισαγγελικές αρχές και θα ασκεί τις αρμοδιότητές του, όπως αυτές προβλέπονται στον κανονισμό 2017/1939 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ακόμη, με τη σύσταση του Γραφείου Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων και τη συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία  θα επιτευχθεί η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εγκλημάτων που στρέφονται κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εξασφαλιστεί η στενότερη και αποδοτικότερη συνεργασία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον σκοπό αυτό.

Τέλος, στις διατάξεις του νομοσχεδίου αναφέρεται το πλαίσιο επιλογής, διορισμού και καθηκόντων του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα, καθορίζονται οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του, περιγράφονται τα προσόντα για την κάλυψη της θέσης, καθορίζονται οι εξουσίες του αναφορικά με τον χειρισμό των υποθέσεων που του έχουν ανατεθεί και καθορίζεται η αρμοδιότητα του γραφείου Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, η οποία εκτείνεται σε όλη την επικράτεια.

Πηγή: skai.gr

Πηγή

About skaigr