Home / Ειδήσεις / Το μπαλάκι στην Τουρκία ρίχνει για τις επαναπροωθήσεις ο Τουσκ

Το μπαλάκι στην Τουρκία ρίχνει για τις επαναπροωθήσεις ο Τουσκ

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Αγκυρα, Τουρκία
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος βρίσκεται στην Άγκυρα, εξέφρασε την ανάγκη εφαρμογής του σχεδίου δράσης που συμφώνησε η ΕΕ με την Άγκυρα.

Σημείωσε ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ μίας fast track διαδικασίας επαναπροώθησης προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, αλλά τόνισε ότι επαφίεται στην Άγκυρα να αποφασίσει ποια θα είναι τα περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Καλωσόρισε μία σειρά προσπαθειών από την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, αλλά σημείωσε ότι ο αριθμός των προσφύγων που φτάνει στην Ελλάδα παραμένει υπερβολικά υψηλός.

Είπε ότι δεν συμφωνήθηκαν με την Άγκυρα αριθμοί επαναπροώθησης προσφύγων, αλλά σημείωσε ότι τελικός στόχος είναι η ολοκληρωτική εξάλειψη του φαινομένου.

«(Το ζήτημα) δεν είναι οι αριθμοί, είναι η συνεχής και μόνιμη διαδικασία. Που για εμένα σημαίνει την ολοκληρωτική μείωση και ολοκληρωτική εξάλειψη αυτού του θλιβερού φαινομένου» είπε ο Τουσκ μιλώντας από την Άγκυρα, μετά από συνάντηση που είχε με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τουσκ είπε ότι το να σταλούν πίσω οι παράνομοι μετανάστες θα οδηγήσει στη διακοπή του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών προσφύγων.

Είπε, επίσης, ότι εξαρτάται από την Τουρκία πώς θα διαχειριστεί τη μείωση της ροής των προσφύγων.

Καλωσόρισε, επίσης, το άνοιγμα της εργασιακής αγοράς για τους πρόσφυγες.

Ο Τουσκ σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια διαμόρφωσης κοινής συναίνεσης στα κράτη-μέλη της ΕΕ και τους εταίρους όπως η Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι ορισμένες δυνάμεις ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν την προσφυγική κρίση ως πολιτικό εργαλείο.

Από την πλευρά του, ο Νταβούτογλου είπε δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς από την Τουρκία και την Ελλάδα να σηκώσουν μόνες τους το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ζήτημα αυτό.

Ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι σύροι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας θα μειωθούν εάν κρατήσει η εκεχειρία, αλλά έσπευσε να καταγγείλει αραβιάσεις από ρωσικές και συριακές δυνάμεις που έχουν κάνει εύθραυστη την εκεχειρία.

Ο Τουσκ θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Ωστόσο, την Παρασκευή τούρκοι αξιωματούχοι άφηναν να διαρρεύσει ότι η Άγκυρα πιστεύει πως η συνάντηση «δεν πρέπει να είναι αφιερωμένη αποκλειστικά» στο ζήτημα.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis