Home / Διεθνή / Το «δίλημμα Τσίπρα» και… απορίες για το ψηφοδέλτιο στα ξένα ΜΜΕ

Το «δίλημμα Τσίπρα» και… απορίες για το ψηφοδέλτιο στα ξένα ΜΜΕ

Στην κορυφή του ενδιαφέροντος του ξένου Τύπου παραμένει το ελληνικό θρίλερ, ο οποίος εστιάζει πλέον μεταξύ της αναφοράς του Αλέξη Τσίπρα πως με «ναι» δεν θα είναι «πρωθυπουργός παντός καιρού», της μεγάλης συγκέντρωσης στο Σύνταγμα και του ψηφοδελτίου που παρουσιάστηκε.

Η διατύπωση του ερωτήματος και, φυσικά, η σειρά των απαντήσεων έχει προκαλέσει ιδιαίτερο το ενδιάφερον του Τύπου. Η φωτογραφία του ψηφοδελτίου έχει αντικαταστήσει την Τρίτη στα ξένα ΜΜΕ φωτογραφίες με τις ουρές στα ΑΤΜ -έστω κι αν το κείμενο στα ελληνικά δεν μπορεί να διαβαστεί από τους αναγνώστες.

Το Reuters γράφει πως χιλιάδες βγήκαν τη Δευτέρα στο Σύνταγμα υπέρ του «όχι» ενώ σχεδόν ταυτόχρονα ο έλληνας πρωθυπουργός «έβαζε στο τραπέζι την παραμονή του, λέγοντας πως δεν θα ηγείτο μίας κυβέρνησης που θα εφάρμοζε “λιτότητα επ’ άπειρον”» σε περίπτωση «ναι».

«Αυτή η στάση μη υποχώρησης έκλεισε μία ημέρα που είχε ξεκινήσει με αποσβολωμένους Έλληνες που ξύπνησαν βρίσκοντας τις τράπεζες κλειστές, ουρές στα σούπερμαρκετ και έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον τους στην Ευρωζώνη» συνεχίζει, λέγοντας πως την ίδια ώρα «οι ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν ότι ο δημοψήφισμα θα είναι για την παραμονή στο ευρώ». Το τηλεγράφημα του πρακτορείου καταλήγει με τη διατύπωση του ψηφοδελτίου, σημειώνοντας πως «το κουτί του “όχι” εμφανίζεται ως πρώτη επιλογή, πάνω από το “ναι”».

O βρετανικός Guardian βάζει το πρωί τίτλο στο πρώτο θέμα του «οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης λέενε στους έλληνες ψηφοφόρους πως ένα “όχι” σημαίνει έξοδο από το ευρώ», ενώ δίπλα υπάρχει το κείμενο του Τζόζεφ Στίγκλιτς για το «πώς θα ψήφιζε στο δημοψήφισμα» και την ανάλυση του Πολ Μέισον που ρωτά «ένα θα αποδώσει το απεγνωσμένο στοίχημα του Τσίπρα».

Η εφημερίδα γράφει ότι, στη συνέντευξή του τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός «για πρώτη φορά άφησε να εννοηθεί όιτι θα παραιτηθεί εάν επικρατήσει το “ναι”». «Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τους Έλληνες υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη, η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει καμία αναφορά εξόδου από το κοινό νόμισμα στο ερώτημα που διατυπώνεται στο ψηφοδέλτιο» συνεχίζει.

Όσον αφορά την ανάλυση του Πολ Μέισον, ο οποίος αναγκάζεται να σκιαγραφήσει την πορεία της μεταπολεμικής ελληνικής αριστερής σκέψης για να δώσει το απαραίτητο υπόβαθρο ώστε να κατανοηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, γράφει πως η πρόκληση για το κυβερνών κόμμα είναι εάν θα καταφέρει μέχρι το δημοψήφισμα να κρατήσει «το αριστερό μισό της ελληνικής κοινωνίας για αρκετό καιρό ή εάν θα καταρρεύσει υπό την πίεση της λαϊκής οργής και απογοήτευσης».

Το BBC, πέραν του κεντρικού θέματος με τη διαδήλωση στο Σύνταγμα και τον «υπανιγμό Τσίπρα για παραίτηση στην περίπτωση “ναι”», αφιερώνει επίσης ξεχωριστό κείμενο στο ψηφοδέλτιο του παρουσιάστηκε.

Επισημαίνοντας πως η διατύπωση είναι δυσνόητη -«αν δεν μιλάτε “ελληνικά χρέους”, καλή τύχη» γράφει- στεκέται στη σειρά του «όχι» και του «ναι»: Αντιπαραβάλλοντας τη χρονοβόρο διαδικασία που είχε προηγηθεί του σκωτσέζικου δημοψηφίσματος ακόμη και για τη διατύπωση του ερωτήματος, αφήνει να εννοηθεί ότι η μορφή του ψηφοδελτίου «δεν είναι εντελώς ουδέτερη». Συγκρίνει -μάλλον τολμηρά- προηγούμενα ψηφοδέλτια όπως το ψηφοδέλτιο της Χιλής το 1978 (όπου το κουτί του επιδιωκόμενου «ναι» ήταν στο σχήμα της σημαίας και του «όχι» χαμηλότερο και σκούρο) ή το χιτλερικό δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Αυστρίας, στο οποίο ο κύκλος του επιδιωκόμενου «ναι» ήταν σχεδόν διπλάσιος του κύκλου του «όχι».

«Μαζική διαδήλωση στην Αθήνα – ο Τσίπρας απειλεί με παραίτηση» γράφει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, παρουσιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, ενώ αναφέρεται εκτενώς στις χιλιάδες στο Σύνταγμα με πανό υπέρ του «όχι». Στη ζωντανή της κάλυψη, η φωτογραφία ήταν μόνιμα το ψηφοδέλτιο που παρουσιάστηκε, με την μοναδική επισήμανση πως «το όχι βρίσκεται πάνω».

Σε ξεχωριστό σχόλιο που δημοσιεύεται στην κορυφή της ιστοσελίδας της και τίτλο «ελπίζοντας στο ναυάγιο», ο εκδότης Μπέρτχολντ Κόλερ γράφει πως «οι ευρωπαίοι ηγέτες γυρίζουν προς την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης το δημοψήφισμα με τις αναφορές του, καθώς δεν αποκλείεται η οργή και ο φόβος των Ελλήνων από τα άδεια ΑΤΜ να στραφεί εναντίον της κυβέρνησής του η οποία και θα ναυαγήσει». «Εκτός από τη Linke, κανείς δεν θα έκλαιγε στην Ευρώπη, αλλά ισχύει αυτός ο πολιτικός κανόνας στην Ελλάδα;» αναρωτιέται ο συντάκτης.

«Ο Τσίπρας δένει το μέλλον του με το δημοψήφισμα» γράφει από την πλευρά της η Sueddeutsche Zeitung, που επίσης παρουσιάζει την «πρόταση που δεν ήθελε να δεχθεί ο Τσίπρας» -για την οποία αναφέρει ότι τα 35 δισ. ευρώ στα οποία είχε αναφερθεί ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ «δεν είναι ξεχωριστό πακέτο επενδύσεων αλλά χορηγήσεις που μπορεί να πάρει κάθε μέλος της ΕΕ». Όσον αφορά το χρέος, αναφέρεται ότι «σε κάθε σενάριο, το επίπεδό του θα ξεπεράσει τον στόχο του 2012 […] και αναφέρεται ότι το ΔΝΤ ζητά αναδιάρθρωση ώστε να είναι σκόπιμη η επιπλέον χρηματοδότηση, κάτι που θα σήμαινε παράταση των αποπληρωμών, όμως δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για τρίτο πρόγραμμα ή αναδιάρθρωση».

Σε ξεχωριστό κείμενο, η εφημερίδα παρουσιάζει τα «τρία βασικά σενάρια την Ελλάδα»: Την παραμονή στο ευρώ, το Grexit -το οποίο, γράφει η εφημερίδα, «θεωρείται ότι θα έφερνε μεν τεράστια προβλήματα στους Έλληνες αλλά μετά από μία αναταραχή μερικών εβδομάδων, δεν θα είχε βαθιές επιπτώσεις- ή, τέλος, τη διάχυση. Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο, η εφημερίδα το παρουσιάζει σε ξεχωριστό θέμα, γράφοντας πως «πρώτο βρίσκεται το “όχι”, το οποίο επιθυμεί η κυβερνήση, και το “ναι” κάτω, έστω κι αν αλφαβητικά η σειρά θα έπρεπε να είναι ανάποδα».

Πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500008794#ref=latestarticles

About Panos Dreamer