Home / GASTRONOMIE / Το απόλυτο γλυκό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Αφράτο κέικ καρότου με πορτοκάλι και καρύδια

Το απόλυτο γλυκό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Αφράτο κέικ καρότου με πορτοκάλι και καρύδια

Τα Χριστούγεννα τα γλυκά έχουν την τιμητική τους. Άλλωστε, ο επίλογος ενός γεύματος ή αλλιώς το επιδόρπιο είναι αυτό που απογειώνει τη γευστική εμπειρία. Γι’ αυτό αν έχετε ήδη φτιάξει μελομακάρονα και κουραμπιέδες ιδού μια χριστουγεννιάτικη συνταγή για κέικ που θα λατρέψει η οικογένειά σας.

Υλικά για το κέικ

  • 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κοφτές κουταλιές του γλυκού σόδα μαγειρικής
  • 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 250 γρ. μέλι
  • 100 γρ. καρότα, ξεφλουδισμένα και τριμμένα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 100γρ. βούτυρο

Για τη βουτυρόκρεμα

  • 250 βούτυρο (μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 500 γραµ. άχνη ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 100 ml κρέμα γάλακτος

Για το στόλισμα

  • Καρύδια
  • 1 μεγάλο καρότο, ξεφλουδισμένο και κομμένο ωραία

Εκτέλεση

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C στον αέρα και βουτυρώστε μια φόρμα για κέικ στρογγυλή.
  • Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη σόδα και τα ψιλοκομμένα καρύδια και αφήστε τα στην άκρη.
  • Στη συνέχεια, σε ένα τηγάνι ανακατέψτε το μέλι, τα καρότα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το λιωμένο βούτυρο.
  • Αφήστε το τηγάνι σε σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να δέσουν τα υλικά και στη συνέχεια σιγοβράστε για 5-7 λεπτά.
  • Μεταφέρετε το μείγμα και αφήστε το να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέστε το στο μπολ με το αλεύρι και ανακατώστε.
  • Αδειάστε το μείγμα στην φόρμα του κέικ και ψήστε στους 180°C για 40-45΄, μέχρι να φουσκώσει το κέικ και να πάρει ωραίο χρώμα.
  • Στο μεταξύ, φτιάξτε τη βουτυρόκρεμα. Bάλτε σε ένα μπολ το βούτυρο και με μίξερ χειρός χτυπήστε το σε μέτρια ταχύτητα για 2′ να αφρατέψει. Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη σιγά σιγά και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Χτυπήστε για άλλα 2′ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να κρεμώσει.
  • Τέλος προσθέστε την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε για άλλο 1′ μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει το μείγμα.
  • Για τη σύνθεση, αφού κρυώσει το κέικ κόψτε το σε τρεις οριζόντιες φέτες.
  • Με μια σπάτουλα, αλείψτε την πρώτη φέτα με βουτυρόκρεμα, καλύψτε με τη δεύτερη και επαναλάβετε τη διαδικασία.
  • Αλείψτε την επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ και ισιώστε με τη σπάτουλα.
  • Τοποθετήστε το κέικ για τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο ώστε να κρυώσει.
  • Στολίστε με καρύδια και κομμάτια καρότου

Visit source site

About iefimerida