Home / Ειδήσεις / Τι ”κρύβεται” πίσω από την αποπομπή του Σακελλαρίδη από την ΚΟ του Σύριζα

Τι ”κρύβεται” πίσω από την αποπομπή του Σακελλαρίδη από την ΚΟ του Σύριζα

Aναμενόμενη εξέλιξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη από τη βουλευτική του έδρα, που ήρθε λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα.

Της απόφασης του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και πρώην βουλευτή της Α’ Αθήνας προηγήθηκε τα τελευταία 24ωρα σειρά επαφών που είχε με τον πρωθυπουργό αλλά και μέλη και στελέχη της κυβέρνησης.

Η παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, όπως αναφέρει ο Βηματοδότης, φαίνεται να συνδέεται και με την υπόθεση του Γιάννη Πανούση, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί με ποιό τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, την περασμένη Τρίτη υπήρξε μια πρώτη επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, λίγο πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για την Τουρκία. Ο κ. Σακελλαρίδης φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό πως δεν μπορεί να ψηφίσει τη συμφωνία και πως προτίθεται να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να μην έκρυψε τη δυσφορία του και να προσπάθησε να τον μεταπείσει, λέγοντάς του ότι πρέπει να στηριχθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη δύσκολη μάχη που δίνει με τους εκπροσώπους των δανειστών. «Πρέπει να μην υπονομεύσουμε την προσπάθειά του» είπε στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Την επόμενη μέρα, την Τετάρτη, κι ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν ήδη στην Άγκυρα, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης φέρεται να προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του χωρίς αποτέλεσμα, συναντήθηκε όμως με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον οποίο είναι μαζί στην κίνηση των 53. Η συνάντηση δεν έφερε αποτέλεσμα, καθώς ο κ. Σακελλαρίδης επέμενε στην απόφασή του να παραιτηθεί.

Από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν με έμφαση πως δεν μπορούν να κατανοήσουν τη στάση του κ. Σακελλαρίδη, σημειώνοντας με νόημα πως «το περιεχόμενο της συμφωνίας ήταν γνωστό σε όσους είχαν κατέλθει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και άρα η στάση αυτή δεν δικαιολογείται».

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από την Τουρκία αργά το βράδυ της Τετάρτης, με τις πληροφορίες να φέρουν τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να έχει ήδη συντάξει την επιστολή παραίτησής του και να περιμένει να ανοίξει η Βουλή για να την παραδώσει. Τελικά, ο κ. Σακελλαρίδης πήγε στις 9:30 το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή όπου είχε συνάντηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους κ.κ. Βούτση, Μαντά και Θεοπευτάτου, στους οποίους ανακοίνωσε την απόφασή του, που ήταν αμετάκλητη παρότι προσπάθησαν να τον μεταπείσουν. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, υπήρξε και ένας έντονος διάλογος Τσίπρα-Σακελλαρίδη.

Λίγο πριν από τις 11:00 κι ενώ ο Νίκος Βούτσης έκανε προσπάθειες να υπάρξουν χαμηλοί τόνοι, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι ήταν ο πρωθυπουργός που ζήτησε από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα, θέλοντας με τον τρόπο αυτόν να στείλει σαφές μήνυμα προς την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Στη σχετική ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Τις τελευταίες ώρες υπήρχαν διαρροές στον Τύπο ότι ο Γ. Σακελλαρίδης προτίθεται να μην παραστεί στη σημερινή ψηφοφορία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον βουλευτή, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα».

Εξηγώντας τους λόγους της παραίτησής του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανέφερε σε δική του δήλωση ότι αδυνατεί να συμβάλει «στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής» και ως εκ τούτου «η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν» για τον ίδιο “μονόδρομο”.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Σακελλαρίδης ευχαριστούσε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε αναθέτοντας του «μία κρίσιμη κυβερνητική θέση, αλλά και για την κατανόηση του στη μετέπειτα αποστασιοποίησή» του.

Ήταν αυτή η αποστασιοποίηση που καθιστά την παραίτηση του κ. Σακελλαρίδη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και τη Βουλή ένα «προαναγγελθέν διαζύγιο».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τις εκλογές, στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου οι 53 αποφάσισαν να μπουν τελικά στην κυβέρνηση, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είχε μιλήσει για «αριστερή μελαγχολία». Ο ίδιος μπήκε στα ψηφοδέλτια την τελευταία στιγμή μαζί τα άλλα στελέχη των 53, στην πορεία δεν δέχθηκε να γίνει υπουργός, ενώ ακολούθως απείχε από κάθε δημόσια εμφάνιση για να υποστηρίξει το κυβερνητικό έργο, με πληροφορίες να τον φέρουν να δηλώνει σε συνομιλητές του ότι δυσκολευόταν να το πράξει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500040685#ref=latestarticles

About basilis progressive