Home / Showbiz / Τι κοινό έχουν όλοι οι γαλανομάτηδες (εκτός από το χρώμα ματιών)

Τι κοινό έχουν όλοι οι γαλανομάτηδες (εκτός από το χρώμα ματιών)

Τι κοινό έχουν ο Μπραντ Πιτ, η Τέιλορ Σουίφτ, ο Τζάρεντ Λέτο; Πέρα από πλούσιοι και διάσημοι έχουν μπλε μάτια, χαρακτηριστικό που τους κάνει να έχουν κάτι κοινό και με όλους εκείνους που έχουν το ίδιο χρώμα.

Σύμφωνα με την Science Daily, οι άνθρωποι με μπλε μάτια μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, αναφέρουν πως εντόπισαν τη γενετική μετάλλαξη που είναι υπεύθυνη γι’ αυτό πριν από 6.000-10.000 χρόνια πριν.

«Αρχικά, είχαμε όλοι καστανά μάτια, αλλά μια γενετική μετάλλαξη που επηρεάζει το γονίδιο OCA2 στα χρωμοσώματά μας οδήγησε στη δημιουργία ενός “διακόπτη”, ο οποίος κυριολεκτικά ”απενεργοποίησε” την ικανότητα παραγωγής καστανών ματιών», είπε ο καθηγητής Χανς Ειμπεργκ από το τμήμα κυτταρικής και μοριακής ιατρικής στην Science Daily.

Το γονίδιο, στο οποίο αναφέρεται ο καθηγητής, είναι υπεύθυνο για μια πρωτεΐνη, η οποία με την σειρά της είναι υπεύθυνη για την παραγωγή μελανίνης, η οποία δίνει χρώμα και στα μάτια.

Οι γαλανομάτηδες έχουν μόνο μια μικρή ποσότητα μελανίνης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και εξαιτίας αυτού οι ερευνητές κατέληξαν πως μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο. Δηλαδή, έχουν κληρονομήσει αυτόν τον «διακόπτη» στο ίδιο σημείο του DNA τους.

 

About Andreas Chondros