Home / Προτεινόμενα / Τι ισχύει με τη Χρυσή Βίζα μέχρι τα τέλη της χρονιάς

Τι ισχύει με τη Χρυσή Βίζα μέχρι τα τέλη της χρονιάς

Mε την χρονιά να εκπνέει σε μερικές εβδομάδες, πραγματικότητα αναμένεται να αποτελέσουν, από 1η Ιανουαρίου, οι αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης άδειας παραμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών έναντι επένδυσης 250.000 ευρώ για την αγορά ακινήτων.
Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διπλασιάσει το ελάχιστο χρηματικό ποσό στο μισό εκατ. ευρώ από 250 χιλ. ευρώ με το σκεπτικό ότι το απόθεμα των ακινήτων θα καταστεί ελκυστικό, κατά βάση, για τους πιο εύπορους ξένους επενδυτές. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Παπαθανάσης έχει εισηγηθεί η εφαρμογή της νέας διάταξης να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Κατ’ επέκταση, θα αυξηθεί και η απαιτούμενη προκαταβολή, κάτι που θα ισχύσει για την Περιφέρεια Αττικής, εξαιρουμένων των νησιών που υπάγονται σ’ αυτήν, την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Πάρο.

Τι θα συμβεί στο μεσοδιάστημα
Με στόχο να μην αιφνιδιαστούν όσοι βρίσκονται, ήδη, στη διαδικασία υλοποίησης επένδυσης, έχοντας υποβάλει αιτήσεις υπαγωγής στο καθεστώς της Χρυσής Βίζας, εφόσον, μέχρι το τέλος της χρονιάς, έχουν πληρώσει ως προκαταβολή το 25% του τιμήματος των 250 χιλ. ευρώ, δηλαδή 62,5 χιλ. ευρώ, θα υπάγονται στο σημερινό καθεστώς.
Εάν δηλαδή, ξεκινήσει το νέο έτος, χωρίς οι επενδυτές να έχουν υπογράψει το συμβόλαιο, αλλά έχουν δώσει προκαταβολή, θα υπάγονται στο καθεστώς που ισχύει σήμερα. Αρκεί βέβαια, η συναλλαγή να ολοκληρώνεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Διαβάστε επίσης: 
Real estate: Ποια είναι η μέση αξία των deals στα χλιδάτα ακίνητα
Ακίνητα: Ποιοι ξένοι αγόρασαν σπίτι και πόσα έδωσαν
Χρυσή Βίζα: Όλα τα σενάρια για τις αλλαγές – Ανησυχία στην αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview