Home / Διεθνή / Τι γίνεται με τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης σε περίπτωση συμφωνίας

Τι γίνεται με τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης σε περίπτωση συμφωνίας

Ενδεχόμενος «λευκός καπνός» από το Eurogroup για την Ελλάδα το Σάββατο δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση το τέλος της διαδρομής: Πέραν της Συνόδου της Ευρωζώνης που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή, η οποία συμφωνία -και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και η επανέναρξη διαπραγματεύσεων- θα απαιτούσε την έγκριση και ορισμένων Κοινοβουλίων των «18».

Η γερμανική Βουλή θα χρειαστεί να ψηφίσει δύο φορές, την πρώτη για επανέναρξη των διαπραγμάτευσεων και τη δεύτερη για το τελικό «ναι» στο όποιο πακέτο. Το κλίμα τις τελευταίες ημέρες είχε φανεί από αρκετά ψυχρό μέχρι ανοικτά αρνητικό και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε δύσκολη θέση: Έστω κι αν οι βουλευτές του Μεγάλου Συνασπισμού (Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες) θα μπορούσαν αθροιστικά να δώσουν την απαραίτητη υποστήριξη, οι διαφωνίες στο δικό της στρατόπεδο έχουν πληθύνει και θα ήταν τεράστιο πολιτικό πλήγμα η υπερψήφιση χωρίς επαρκή «ναι» από τους Χριστιανοδημοκράτες. Για αυτό, ορισμένοι στο Βερολίνο έχουν φτάσει στο σημείο να μην αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο καταφυγής σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση επίσης αναμένεται να ψηφίσει (αν χρειαστεί, πιθανότατα την Τετάρτη), αλλά ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έχει υποστηρίξει σθεναρά τη συμφωνία -κατά γενική παραδοχή μάλιστα, αξιωματούχοι από το Παρίσι είχαν συνδράμει την Αθήνα στη σύνταξη της πρότασης- και οι όποιοι διαφωνούντες αναμένεται να επιλέξουν την αποχή παρά την καταψήφιση: Το «oui» θεωρείται σχεδόν δεδομένο.

Στην Ολλανδία, η Βουλή θα αποφασίσει η ίδια εάν θα ψηφίσει ή όχι. Απαραίτητη είναι η ψηφοφορία στη Βουλή της Αυστρίας και της Εσθονίας.

Η Λετονία επίσης θα ψηφίσει, και η πρωθυπουργός είχε αναφέρει τις τελευταίες ημέρες ότι «θα είναι δύσκολο να πείσει τους βουλευτές». Η απόφαση από τη Βουλή της Φινλανδίας θα περάσει αρχικά από ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή -εάν καταγραφεί σημαντική αντίσταση στην τελική πρόταση, η απόφαση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια. Ανάλογη θα είναι η διαδικασία και στη Βουλή της Σλοβακίας.

Όσον αφορά τη Σλοβενία, δεν θα χρειαστεί μεν να ψηφίσει εάν η συμβολή της στο όποιο πακέτο δεν ξεπερνά (όπως είναι και το πιθανότερο) τα κεφάλαια που έχει ήδη δεσμεύσει για τον ESM, όμως θα έπρεπε να ψηφίσει εάν τεθεί θέμα απομείωσης του χρέους. Το δεύτερο ισχύει και για την Μάλτα.

Η Ιρλανδία θα παραπέμψει τη συμφωνία σε ψηφοφορία στη Βουλή μόνο εάν το θεωρήσει απαραίτητο η κυβέρνηση. Δεν χρειάζεται ψηφοφορία στα Κοινοβούλια Βελγίου, Λουξεμβούργου, Κύπρου, Λιθουανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας.

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500011722#ref=latestarticles

About basilis progressive