Home / Οικονομία / Τη μεγαλύτερη πτώση από το 1994 καταγράφει το γιουάν μετά την υποτίμησή του

Τη μεγαλύτερη πτώση από το 1994 καταγράφει το γιουάν μετά την υποτίμησή του

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τουλάχιστον δύο δεκαετιών κατέγραψε το γιουάν σήμερα, υποχωρώντας σε χαμηλό τριετίας, μετά την κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Κίνας να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα σχεδόν κατά 2%.

Η κεντρική τράπεζα την περιέγραψε ως «εφάπαξ υποτίμηση» και τη χαρακτήρισε μεταρρύθμιση της ελεύθερης αγοράς, αλλά μετά την ανακοίνωση μιας σειράς αδύναμων οικονομικών στοιχείων, με τις εξαγωγές να υποχωρούν πάνω από 8% τον Ιούλιο, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ο χρόνος που έγινε η κίνηση αυτή υποδηλώνει ότι στόχος ήταν να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

«Καθώς το κινεζικό εμπόριο αγαθών συνεχίζει να καταγράφει σχετικά μεγάλα πλεονάσματα, η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν εξακολουθεί να είναι σχετικά ισχυρή έναντι διαφόρων άλλων νομισμάτων και αποκλίνει από τις προσδοκίες της αγοράς», ανέφερε η Τράπεζα σε ανακοίνωσή της. «Συνεπώς είναι απαραίτητο να βελτιωθεί περαιτέρω η μέση τιμή του γιουάν προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς».

Η μέση τιμή του γιουάν ορίστηκε στα 6,2298 ανά αμερικανικό δολάριο, συγκριτικά με τα 6,1162 που ήταν χθες. Βάσει του ισχύοντος καθεστώτος, η τιμή spot του γιουάν μπορεί να κινηθεί υψηλότερα ή χαμηλότερα κατά 2% από την μέση τιμή κάθε ημέρα.

About totritomati