Home / Ειδήσεις / Την κατάσταση στα ”χέρια” τους είναι έτοιμοι να πάρουν οι κάτοικοι των χωριών στα σύνορα με ΠΓΔΜ αν δεν φύγουν οι μετανάστες

Την κατάσταση στα ”χέρια” τους είναι έτοιμοι να πάρουν οι κάτοικοι των χωριών στα σύνορα με ΠΓΔΜ αν δεν φύγουν οι μετανάστες

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους εγκλωβισμένους μετανάστες της Ειδομένης είναι οι κάτοικοι του ακριτικού χωριού, διαμηνύοντας πως η υπομονή τους έχει εξαντληθεί. «Αν μέχρι την Τρίτη δεν έχουν φύγει οι μετανάστες (σ.σ. που δεν μπορούν να περάσουν στην ΠΓΔΜ) από την Ειδομένη είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή.

«Δεν θα αφήσουμε να μπει άλλο λεωφορείο στην Ειδομένη. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» τονίζει η κ. Σουπλή και προσθέτει πως «δεν υπάρχει άλλη υπομονή».

Τις τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι της Ειδομένης -ενός χωριού περίπου 100 κατοίκων, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικιωμένοι- βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με παραβατικές συμπεριφορές από μερίδα μεταναστών, που δεν ανήκουν σε μία από τις τρεις εθνικότητες (Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί), οι οποίες έχουν δικαίωμα διέλευσης.

Όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Εμμανουέλα Μιχαηλίδου, η οποία έρχεται στο χωριό κάθε Σαββατοκύριακο μαζί με την οικογένειά της για να «ξεφύγει» από τους έντονους ρυθμούς της πόλης, πλέον η καθημερινότητα των κατοίκων της Ειδομένης έχει αλλάξει.

«Στην αρχή δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Πλέον, μένουμε μέσα αμπαρωμένοι. Έχουν μπει σε αυλές, έκλεψαν κότες, έκαψαν έπιπλα για να ζεσταθούν· η κατάσταση είναι σοβαρή» τονίζει -μεταξύ άλλων- η κ. Μιχαηλίδου, η οποία ανησυχεί «μήπως συμβεί μεγαλύτερο κακό».

«Στην αρχή οι κάτοικοι βοηθούσαν πολύ τους μετανάστες με ρούχα, φαγητά κ.ά. Βοηθούσαμε όσο μπορούσαμε όλοι μας. Πλέον οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει από τα μέσα Αυγούστου του 2015, όταν αυξήθηκε η ροή. Υπήρξε Σαββατοκύριακο που είχαμε 9.500 άτομα, σε ένα χωριό μόλις 100 κατοίκων» επισημαίνει η κ. Σουπλή.

«Να φτάνουν στην Ειδομένη μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους» υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- η κ. Σουπλή και ζητά «να δοθεί άμεσα λύση από το κράτος».

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:http://www.amna.gr/article/97064/Eidomeni:-Apofasismenoi-oi-katoikoi-na-prochorisoun-se-kinitopoiiseis–an-den-brethei-amesa-lusi-

About basilis progressive