Home / Ειδήσεις / Τηλεοπτικές άδειες: Διέξοδο από το σάλο για τα πόθεν έσχες ψάχνει η κυβέρνηση

Τηλεοπτικές άδειες: Διέξοδο από το σάλο για τα πόθεν έσχες ψάχνει η κυβέρνηση

Γενικευμένος «πόλεμος» για τα κανάλια

Στη Βουλή σήμερα ο Παππάς για την ερώτηση Φωτήλα (Ποτάμι) που μιλά για «φιάσκο» – Θεοδωράκης: «Σκηνικό παρακμής και διαπλοκής στο τηλεοπτικό τοπίο» – Κρίσιμη η Δευτέρα καθώς οι καναλάρχες θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση

Αποφασισμένη να μείνει στην ίδια γραμμή μέχρι τέλους στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών και να σκληρύνει την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση και με τους καναλάρχες που αντιδρούν στους αμφιλεγόμενους χειρισμούς της, εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Το τοπίο είναι ναρκοθετημένο για την κυβέρνηση. Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης σύμφωνα με δημοσκόπηση της Μarc καίτοι θεωρεί ότι με τον διαγωνισμό μπαίνει τέλος στη διαπλοκή, εντούτοις εμφανίζεται δυσαρεστημένη για την εξέλιξη του διαγωνισμού, για την εμπλοκή με τον έναν εκ των υπερθεματιστών και με το επικείμενο μαύρο στα δύο κανάλια Star και Alpha.

Εν τω μεταξύ, το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας για την Τράπεζα Αττικής διαβιβάστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Την ίδια ώρα γενικεύεται η αντιπαράθεση μεταξύ των καναλαρχών και της κυβέρνησης, αλλά και των καναλαρχών μεταξύ τους και ενώ εκκρεμεί πάντα η εκδίκαση για την ακυρότητα του διαγωνισμού στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο εντείνεται και η πολιτική αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βάλλουν κατά της κυβέρνησης, ενώ αυξάνονται και οι φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βουλευτές και στελέχη θεωρούν ότι ήδη γίνεται μετρήσιμη η πολιτική ζημιά.

Τον τόνο έδωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος δήλωσε ότι: «Παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά για να ρίξουν την κυβέρνηση», απαντώντας στους κύκλους των μιντιαρχών και της αντιπολίτευσης, που ζητούν ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Παράλληλα όμως άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη της αδειοδότησης, δηλώνοντας ότι «δεν είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε σε κανέναν από τους τέσσερις ότι θα πάρει την άδεια, συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις. Υπάρχει ενδεχόμενο να μην περάσουν στην επόμενη φάση κάποιοι από τους υπερθεματιστές. Αν δεν είναι εντάξει κάποιος φεύγει το επόμενο δευτερόλεπτο».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας θα παραστεί σήμερα στη Βουλή προκειμένου να ενημερώσει για την πορεία του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών και να απαντήσει στις αποκαλύψεις για τα βοσκοτόπια, την Attica Bank και τον κ. Χρήστο Καλογρίτσα.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό, ο υπουργός θα απαντήσει σε ερώτηση του κ. Ιάσωνα Φωτήλα (Ποτάμι) που χαρακτηρίζει τον διαγωνισμό ως «φιάσκο».

Κρίσιμη ημέρα είναι η Δευτέρα καθώς οι υπερθεματιστές θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση, που θα αποτελεί «περιουσία της διαδικασίας». Η κυβέρνηση επιμένει ότι για πρώτη φορά θα έχουμε νόμιμες άδειες ενώ ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι «Ελλάδα έχει συντελεστεί αυτά τα χρόνια μια αεροπειρατεία. Πήραν με σκοτεινό τρόπο τον αέρα της χώρας». Σε όσους αναφέρουν ότι η υπόθεση Καλογρίτσα, είναι το Βατοπέδι του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς απάντησε «τους εύχομαι καλή τύχη». Τέλος διευκρίνισε ότι «μετά τον διάρκειας 15 ημερών έλεγχο, που άρχισε χθες, θα έχουμε την οριστικοποίηση των υπερθεματιστών, εφόσον καταβληθούν τα χρήματα”.

Ο κ. Παππάς έστειλε μήνυμα «απευθυνόμενος σε εχθρούς και φίλους» ότι «κάνουν λάθος εάν νομίζουν ότι η Γενική Γραμματεία ενημέρωσης και ο υπουργός Επικρατείας ασκούν πολιτική Παππά. Η πολιτική είναι κυβερνητική».

Στο θέμα παρενέβη ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, καταγγέλλοντας «σκηνικό παρακμής και διαπλοκής στο τηλεοπτικό τοπίο, που υπονομεύει την ενημέρωση και τη Δημοκρατία».

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Ποταμιού καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει στη Βουλή: «Πρώτον, πώς είναι δυνατόν να προεξοφλεί με δημόσιες δηλώσεις του την έκβαση μιας υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Αυτό δεν αποτελεί ωμή παραβίαση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης;»

Ο κ. Θεοδωράκης ρωτά τον πρωθυπουργό «γιατί η Επιτροπή, που συγκροτήθηκε με απόφαση των συνεργατών του πρωθυπουργού, δεν προχώρησε στον ενδελεχή και ουσιαστικό έλεγχο του “πόθεν έσχες” των υπερθεματιστών». Ρωτά ακόμη τον κ. Τσίπρα αν θεωρεί νόμιμο και ηθικό να μπορούν να είναι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών εργολάβοι δημοσίων έργων και προμηθευτές του Δημοσίου.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του είναι ανεπανόρθωτα πολιτικά εκτεθειμένοι και ανεξίτηλα ηθικά στιγματισμένη. Σημάδεψαν τα χαρτιά για να ελέγξουν τα ΜΜΕ, αλλά τους έμεινε ο μουτζούρης στο χέρι».

Στο παιχνίδι μπήκε και η Κουμουνδούρου καταγγέλλοντας τη ΝΔ για παρέμβαση στην Δικαιοσύνη. Σε ανακοίνωση αναφέρει ότι «σε παρέμβαση στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Βρούτσης εγκαλεί τη Δικαιοσύνη για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, μιλώντας για περίεργη σιωπή που προκαλεί ερωτηματικά. Μετά τις ανακοινώσεις και τις ομιλίες του προέδρου της, που αντιγράφουν κατά γράμμα τη φρασεολογία και τα επιχειρήματα των καναλαρχών, τώρα προχωρούν και σε σε μια ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Το μόνο που δεν έχει κάνει ακόμα η ΝΔ είναι να προσέλθει ως συνήγορός τους και στο ΣτΕ. Στην περίπτωση της ΝΔ και της σχέσης της με τη διαπλοκή, ισχύει η λαϊκή ρήση “πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι”».

Εν τω μεταξύ στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί «Star Channel» και «ΣΚΑΪ» προσβάλλοντας τη διαδικασία χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Το «Star Channel» κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εγγυητικής επιστολής του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, ο οποίος έχει λάβει σχετική άδεια, ενώ ζητάει ακόμα την ακύρωση των υπ’ αριθμ. 252/15.9.2016 και 228/29.8.2016 αποφάσεων του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του υπουργείου Επικρατείας. Ο τηλεοπτικός σταθμός «ΣΚΑΪ» προσέφυγε και πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ανακληθεί η άρνηση του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Νικολάου Σακελλαρίου να χορηγήσει προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώνει» την αδειοδοτική διαδικασία.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis