Home / Διεθνή / Τζιχαντιστές καλούν Δύση: Σώστε μας από το Ισλαμικό Κράτος!

Τζιχαντιστές καλούν Δύση: Σώστε μας από το Ισλαμικό Κράτος!

Ξένοι μαχητές επικοινωνούν με πρεσβείες στην Τουρκία ζητώντας να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους

Απογοητευμένοι και παγιδευμένοι στη Συρία είναι πολλοί ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα ώστε να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους και να γλιτώσουν από τον τρόμο και το θάνατο.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές, πολλοί είναι οι ξένοι μαχητές που επικοινωνούν με πρεσβείες στην Τουρκία, εκλιπαρώντας σε βοήθεια για να ξεφύγουν από το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τις πηγές τα στελέχη του ΙΚ, τα οποία είτε είναι μαχητές, είτε άνθρωποι που αποφάσισαν να ζήσουν στο χαλιφάτο, έρχονται σε επαφή με διαφορετικές πρεσβείες στην Τουρκία ζητώντας βοήθεια.

«Τα στρατεύματά τους αρχίζουν να αποχωρούν. Υπάρχουν πολλοί Γάλλοι υπήκοοι που επιστρέφουν», δήλωσε ο συντονιστής της γαλλικής εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών Ντιντιέ Λε Μπρε.

«Νιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως εκτός από Γάλλους μαχητές, επιστρέφουν στην Ευρώπη υπήκοοι και άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες τουλάχιστον 150 πολίτες έξι διαφορετικών χωρών της Δύσης έχουν ζητήσει βοήθεια για να φύγουν από τη Συρία, ενώ εξήγησαν ότι εκατοντάδες είναι όσοι έχουν ήδη επιστρέψει στην Ευρώπη χωρίς να δώσει ακριβή αριθμό.

Όλα αυτά, ενώ το Ισλαμικό Κράτος χάνει σταδιακά τη δύναμή του, με το συριακό στρατό να προελαύνει στην Ράκκα.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το ρωσικό δίκτυο Sputnik που επικαλείται πληροφορίες από τις αμερικανικές αρχές, οι μαχητές του ΙΚ σε Συρία και Ιράκ υπολογίζονται στις 25.000, περίπου 10.000 λιγότεροι από το 2015.

Ανάμεσα σε αυτούς, εκτιμάται πως 4.500 είναι οι ξένοι μαχητές που εντάχθηκαν στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis