Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τζεντιλόνι: Τα ενεργειακά μέτρα της Ελλάδας δεν είναι αρκετά στοχευμένα

Τζεντιλόνι: Τα ενεργειακά μέτρα της Ελλάδας δεν είναι αρκετά στοχευμένα

Τα έκτακτα μέτρα για την ενέργεια που έλαβε η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, «δεν είναι αρκετά στοχευμένα», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες για τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν.
Ο κ. Τζεντιλόνι υπογράμμισε συγκεκριμένα αναφερόμενος στην Ελλάδα ότι «η ποιότητα των μέτρων δεν είναι όσο στοχευμένη θα θέλαμε» και αυτό δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει και σε άλλες χώρες. Ωστόσο, προσέθεσε ως θετικό ότι αυτά τα μέτρα για την ενέργεια – που ήταν εξαιρετικά κοστοβόρα στην Ελλάδα το 2022 (περί το 2% του εθνικού ΑΕΠ) και μεταξύ των μεγαλύτερων στην ΕΕ – προβλέπεται να μετριαστούν το 2023.

«Αυτό είναι μια πρόκληση που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, εάν τελικά οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι. Μέχρι στιγμής, πάντως, παρατήρησε ότι το 2022 η Ελλάδα δαπανά σημαντικό τμήμα του ΑΕΠ της για ενεργειακά μέτρα και προβλέπει μείωση των δαπανών αυτών για το 2023. «Η πραγματικότητα είναι μπροστά μας», πρόσθεσε ο Επίτροπος.
Αυξήσεις μισθών
Ερωτώμενος σχετικά με την πρόβλεψη της Επιτροπής ότι οι αυξήσεις των μισθών στην Ελλάδα θα παραμείνουν κάτω από τον πληθωρισμό, ο Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα σχεδόν για όλες τις χώρες στην ΕΕ, αλλά για διαφορετικούς λόγους στην κάθε μία. Οι μισθοί αυξάνονται πιο γρήγορα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, όμως η αύξηση αυτή δεν καλύπτει την άνοδο του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της καταναλωτικής ισχύος, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Όπως είπε, υπάρχουν δύο κίνδυνοι μπροστά μας: Ο ένας είναι η απώλεια της αγοραστικής δύναμης και ο δεύτερος είναι το σπιράλ πληθωρισμού. Η περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού θα έβλαπτε επίσης τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, παρατήρησε ο κ. Τζεντιλόνι, τονίζοντας ότι χρειάζεται μια ισορροπία. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια δραματική απώλεια της αγοραστικής δύναμης και θα πρέπει να αποφύγουμε αυτό το σπιράλ πληθωρισμού-μισθών» τόνισε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: Βλέπει ανάπτυξη 1% και πληθωρισμό 6% για το 2023
Κομισιόν: Ασθενική ανάπτυξη 0,3% στην Ευρωζώνη το 2023 με πληθωρισμό 6,1%
Bruegel: 280 δισ. ευρώ τα μέτρα κατά της ακρίβειας στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview