Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τετραήμερη εβδομάδα: Η ιρλανδική εταιρεία που ψηφίζει «ναι» για έναν πολύ απλό λόγο

Τετραήμερη εβδομάδα: Η ιρλανδική εταιρεία που ψηφίζει «ναι» για έναν πολύ απλό λόγο

Περισσότερος ύπνος, λιγότερο στρες και ελεύθερος χρόνος για σωματική άσκηση και εθελοντισμό. Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα θετικά αποτελέσματα του πειράματος για τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα στην Ιρλανδία. Ωστόσο, ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι το πείραμα απέκτησε τη στήριξη και των εργοδοτών στις επιχειρήσεις που συμμετείχαν.
Σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά το τέλος του εγχειρήματος, το 100% των εργαζομένων δήλωσε ότι θέλει να διατηρήσει το μειωμένο ωράριο, ενώ οι 12 εταιρείες που συμμετείχαν άφησαν να εννοηθεί ότι θα πραγματοποιήσουν το αίτημα των υπαλλήλων τους.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Barry Prost, συνιδρυτή της Rent a Recruiter που συμμετείχε στο πείραμα, το μειωμένο ωράριο προσέφερε σε μικρές επιχειρήσεις όπως η δική του «ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» για την προσέλκυση ταλέντων.
Ειδικότερα, ο ίδιος δήλωσε στο Business Insider ότι ο δείκτης εναλλαγής του προσωπικού έφτανε προηγουμένως το 20%: «Χάναμε εργαζομένους που φεύγαν για μεγαλύτερες εταιρείες, επομένως αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι αρκετά τολμηρό».

Δεδομένου ότι η εταιρεία του δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τους μισθούς των μεγαλύτερων εταιρειών, ο Prost δήλωσε ότι η Rent a Recruiter έψαχνε ένα προσιτό προνόμιο, το οποίο θα αποτελούσε παράγοντα κλειδί στη μάχη για την προσέλκυση ταλέντων. Έτσι, η τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα κατέστη το τέλειο εργαλείο.
Τα αποτελέσματα
Τελικά, στους μήνες που πραγματοποιήθηκε το πείραμα, η εταιρεία του κατάφερε να διατηρήσει όλους τους εργαζομένους της. Ο Prost δήλωσε μάλιστα ότι αυξήθηκε και η ευχαρίστηση των εργαζομένων, αλλά και η παραγωγικότητα κατά 50%.
Προκειμένου να διατηρηθεί το πελατολόγιο και η παραγωγικότητα, η εταιρεία όφειλε να πάρει «κάποιες πολύ σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τα επίπεδα της παραγωγικότητας και των προτεραιοτήτων», δήλωσε ο Prost. Ενδεικτικά, αποφεύφχθηκαν τα περιττά meetings και όσα email θα μπορούσαν να διακόψουν την ομαλή εργασιακή ροή.
Σημειώνεται ότι παράλληλα με την τετραήμερη εβδομάδα, η συγκεκριμένη εταιρεία εφάρμοσε και πλήρη τηλεργασία. «Επειδή φεύγαμε από το γραφείο, θέλαμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν κρούσματα απομόνωσης ή μοναξιάς. Η μείωση του ωραρίου σημαίνει ότι ο κόσμος μπορεί να εστιάσει πραγματικά στη δουλειά του για τέσσερις ημέρες και έπειτα να επικεντρωθεί στην κοινωνικοποίηση στις τρεις υπολειπόμενες», τόνισε ο Prost.
Παράλληλα, ο ίδιος είδε και αύξηση των κερδών κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος: «Όλοι συμφώνησαν σχετικά γρήγορα και κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι όλοι ήθελαν να διατηρήσουν αυτό το υπέροχο προνόμιο».
Τα εμπόδια
Βέβαια, ο Prost δήλωσε πως δεν ήταν όλα τέλεια. Ως εκτελεστικός διευθυντής, ο ίδιος δεν υιοθέτησε την τετραήμερη εβδομάδα: «Οι διευθυντές πρέπει να αντισταθμίσουν τις απώλειες τις Παρασκευές, απαντώντας τα τηλέφωνα και συναντώντας πελάτες».
Συνολικά, όμως, δήλωσε θετικός για το μέλλον των τετραήμερων εβδομάδων: «Μου αρέσει η ιδέα της αμφισβήτησης των παραδόσεων και της προσπάθειας να έχουμε έναν πραγματικά θετικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων, επομένως θα ενθάρρυνα και άλλες εταιρείες να το εξετάσουν και να δουν εάν μπορούν να το εφαρμόσουν στις δραστηριότητές τους», κατέληξε ο Prost.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider
Διαβάστε επίσης:
Τετραήμερη εργασία: Και όμως, υπάρχουν και μειονεκτήματα
Τελικά δουλεύει η τετραήμερη εργασία: Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας
 
 
 
Τετραήμερη εργασία: Να τι κάνουν οι εργαζόμενοι με τον ελεύθερο χρόνο τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview