Home / Περιβάλλον / Τελικά τα σκυλιά έχουν επίγνωση του σώματος και του μεγέθους τους; -Τι δείχνει νέα μέλετη

Τελικά τα σκυλιά έχουν επίγνωση του σώματος και του μεγέθους τους; -Τι δείχνει νέα μέλετη

Τα σκυλιά φαίνεται να ξέρουν πού τελειώνουν τα πόδια τους και πού ξεκινά ο κόσμος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, προσθέτοντας τους γούνινους φίλους μας σε μια ομάδα ζώων που, όπως και οι άνθρωποι, αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως ξεχωριστές οντότητες από το περιβάλλον τους.

Η ικανότητα της επίγνωσης του σώματος είναι μια από τις πιο βασικές εκδηλώσεις της αυτογνωσίας. 

Προηγούμενη έρευνα εξέτασε κυρίως είδη ζώων για να διευκρινιστεί εάν διαθέτουν πιο περίπλοκες δυνατότητες. Για παράδειγμα, ένα από τα πιο διάσημα τεστ αυτογνωσίας είναι το «τεστ του καθρέφτη», στο οποίο τα ζώα πιστεύεται ότι διαθέτουν μια πιο προηγμένη μορφή αυτεπίγνωσης, εάν μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε έναν καθρέφτη.

Οι πίθηκοι, οι ελέφαντες, τα δελφίνια, τα πουλιά και ένας συνεχώς αναπτυσσόμενος κατάλογος ειδών περνούν αυτό το τεστ, δήλωσε ο συγγραφέας Péter Pongrácz, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα ηθολογίας στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Τα σκυλιά όμως δεν πέρασαν το τεστ.

Ωστόσο, στη νέα μελέτη, αυτός και η ομάδα του αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια «προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω» και να ερευνήσουν εάν τα σκυλιά παρουσιάζουν χαμηλότερο επίπεδο αυτεπίγνωσης.

«Τα σκυλιά είναι ευφυή, έχουν μεγάλο σώμα, τρέχουν γρήγορα και κινούνται σε ένα περίπλοκο περιβάλλον», δήλωσε ο Pongrácz στο Live Science. «Ως εκ τούτου, η επίγνωση του σώματος θα ήταν θεωρητικά σημαντική για αυτά, όταν για παράδειγμα αντιμετωπίζουν εμπόδια.

Για να ελέγξουν την αυτεπίγνωση του σκύλου, οι ερευνητές στρατολόγησαν 32 σκύλους και διεξήγαγαν ένα πρότζεκτ όπου το σώμα τους θα λειτουργούσε ως εμπόδιο. Αυτή η δοκιμή είχε προηγουμένως διεξαχθεί μόνο σε ελέφαντες και μικρά παιδιά.

Τα σκυλιά έπρεπε να σηκώσουν και να δώσουν ένα αντικείμενο στον ιδιοκτήτη τους ενώ στέκονταν σε ένα μικρό χαλί. Ωστόσο, το αντικείμενο ήταν κολλημένο στο χαλί και έτσι ο σκύλος θα έπρεπε να σηκωθεί από το χαλί για να τραβήξει το αντικείμενο μαζί με το χαλί. Με άλλα λόγια, το σώμα τους λειτουργούσε ως εμπόδιο σε αυτό που έπρεπε να κάνουν, επομένως έπρεπε να μετακινήσουν το εμπόδιο για να ολοκληρώσουν την εντολή. «Όταν τα σκυλιά τράβηξαν το παιχνίδι, άρχισε επίσης να σηκώνεται το χαλί», έτσι καταλάβαιναν ότι έπρεπε να σηκωθούν από το χαλί είπε ο Pongrácz. «Σε αυτό το σενάριο, τα σκυλιά μετακινήθηκαν γρήγορα από το χαλί, ενώ ακόμα κρατούσαν το παιχνίδι στο στόμα τους. Έπειτα το έδωσαν στον ιδιοκτήτη.»

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά σηκώθηκαν από το χαλί πιο γρήγορα όταν το αντικείμενο ήταν προσκολλημένο στο χαλί από ό, τι όταν το αντικείμενο ήταν προσκολλημένο στο έδαφος, το οποίο οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για λόγους σύγκρισης. Αυτή είναι «η πρώτη απόδειξη ότι τα σκυλιά μπορεί να είναι σε θέση να κατανοήσουν τη σύνδεση μεταξύ του σώματός τους και του περιβάλλοντος μέσω της επίδρασης των δικών τους ενεργειών ανατροφοδότησης», δήλωσε ο Pongrácz. 

Τα σκυλιά έχουν επίσης δείξει άλλα βασικά χαρακτηριστικά αυτεπίγνωσης, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αναγνώρισης της δικής τους μυρωδιάς, της επίγνωσης για το μέγεθος του σώματός τους και της επεισοδιακής μνήμης ή προσωπικών αναμνήσεων συγκεκριμένων γεγονότων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η ομάδα ελπίζει να συνεχίσει να ερευνά το θέμα της αυτεπίγνωσης στους σκύλους και να δει εάν άλλοι παράγοντες επηρεάζουν αυτήν την ικανότητα σε άλλα ζώα.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Scientific Reports».
 

Πηγή: Live Science

Πηγή

About skaigr