Home / Ειδήσεις / Τα 10 δισ. ευρώ του ESM θα φτάσουν για τις Ελληνικές τράπεζες λένε πηγές της ΕΕ

Τα 10 δισ. ευρώ του ESM θα φτάσουν για τις Ελληνικές τράπεζες λένε πηγές της ΕΕ

Ποσό ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ή μικρότερο θα χρειαστεί να διαθέσει η ευρωζώνη προκειμένου να συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπως δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των stress tests της ΕΚΤ, που έδειξαν ότι στο λεγόμενο δυσμενές σενάριο θα χρειάζονταν 14,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τον τομέα.

Το ποσό που είχε οριστεί στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης ύψους 86 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών ήταν 25 δισ. ευρώ.

«Φαίνεται ότι από τον φάκελο των 25 δισεκατομμυρίων τα 10 δισεκατομμύρια, τα οποία έχουν μεταφερθεί στον ESM (σ.σ. τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) μάλλον θα αρκέσουν» είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε:

«Δεδομένων των αποτελεσμάτων της ολοκληρωμένης αποτίμησης (των αναγκών των ελληνικών τραπεζών για κεφάλαια από την ΕΚΤ) δεν νομίζω ότι κανένας θα πάθει εμμονή με αυτό… ως την 15η Νοεμβρίου, διότι όπως προκύπτει, τα 10 δισεκατομμύρια αρκούν για την ώρα» σημείωσε.

Τα όποια επιπλέον κεφάλαια χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενδέχεται να προέλθουν από ιδιώτες επενδυτές, αλλά και από ζημίες που θα επιβληθούν σε υπάρχοντες μετόχους και ομολογιούχους, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

«Θα χρειαστεί, βάσει των περισσότερων σεναρίων, μια συμβολή από τους μεγάλους ομολογιούχους», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημειώνοντας ωστόσο ότι το μέγεθος αυτής της συμβολής, εάν απαιτηθεί, θα εξαρτηθεί από πολλούς και διάφορους παράγοντες στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500037260#ref=latestarticles

About basilis progressive