Home / Πολιτισμός / Τα μυστικά πίσω από τους διασημότερους πίνακες ζωγραφικής

Τα μυστικά πίσω από τους διασημότερους πίνακες ζωγραφικής

Μυστικά που το ανθρώπινο μάτι είναι αδύνατο να συλλάβει παρατηρώντας μερικούς από τα διασημότερους πίνακες. Τι ήθελαν να εκφράσουν οι δαιμόνιοι καλλιτέχνες (Video + Pics)

Μερικοί από του διασημότερους και πιο προβεβλημένους πίνακες στην ιστορία της τέχνης κρύβουν μυστικά τα οποία, μάλλον δεν είχες παρατηρήσει. Μελετητές έχουν ερευνήσει τις λεπτομέριες που απεικονίζονται στους πίνακες και παρουσιάζουν όλα εκείνα τα στοιχεία που είτε δεν είχαμε πρατηρήσει, είτε απλά το μάτι μας αδυνατεί να τα συλλάβει.

Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων – Ιερώνυμος Μπος

Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων έχει χαρακτηριστεί ένα από τα δημοφιλέστερα και ίσως σημαντικότερα έργα του  Ιερώνυμου Μπος, καθώς θεωρείται ως το σχόλιο του Μπος πάνω στο θέμα του θανάσιμου αμαρτήματος της λαγνείας.

Αυτό που όμως, που δεν είχαν παρατηρήσει οι μελετητές του τρίπτυχου, είναι πως στο τρίτο μέρος η μελωδία ενός τραγουδιού δεν είναι γραμμένη σε κάποιο χαρτί, αλλά τον πισινό ενός αμαρτωλού και συμβολίζει την μουσική που ακούγεται από την κόλαση.

Ο Γάμος των Αρνολφίνι – Βαν Άικ

Ο Γάμος των Αρνολφίνι είναι ένας πίνακας του 1434 και θεωρείται ένα από τα πιο πρωτότυπα έργα στη Δυτική ιστορία για το πλήθος αμφιλεγόμενων συμβολικών στοιχείων που περιλαμβάνει. Αυτό που έχει κάνει εντύπωση στους μελετητές είναι οι λεπτομέρεια με την οποία έχει αποδώσει ο ζωγράφος, όχι μόνο το ζευγάρι, αλλά και τον χώρο.

Στον τοίχο, στο βάθος του νυφικού δωματίου, κρέμεται ένας κυκλικός κυρτός καθρέπτης, στην κορνίζα του οποίου απεικονίζονται σκηνές από τη ζωή και τα Πάθη του Χριστού. Ο καθρέπτης αντανακλά τα πρόσωπα που παραβρίσκονται στη σκηνή, αλλά και τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Μόνα Λίζα – Ντα Βίντσι

Η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι είναι πιθανότατα ο πιο αμφιλεγόμενος πίνακας ζωγραφικής στην ιστορία της τέχνης, αυτό τόσο για το μυστήριο που έχει δημιουργηθεί γύρο από το χαμόγελό της, όσο και για το τι κρύβει ο πίνακας.

Σύμφωνα, με μια τεχνική που θυμίζει αυτή της ακτινογραφίας, ομάδα μελετητών ανακάλυψε πως κάτω από την τελική μορφή της Μόνα Λίζα κρύβεται μια γυμνή εκδοχή της. Μάλιστα, η γυμνή εκδοχή αποκαλείται Μόνα Βάνα, ωστόσο όλα αυτά δεν έχουν αποδειχθεί.

Ο ψαράς- Tivadar Kosztka Csontvary

Ο “ψαράς” είναι ένας από τους πιο παράξενους πίνακες που έχουν δημιουργηθεί ποτέ. Για να αποκαλύψεις το μυστικό του χρειάζεσαι μόνο έναν καθρέφτη. Σύμφωνα με τους μελετητές αν τοποθετήσεις των καθρέφτη στο κέντρο του πίνακα η “ήρεμη” μορφή του ηλικιωμένου ψαρά μετατρέπεται σε διάβολο.

Ο καλλιτέχνης ήθελε με τον πίνακά του να τονίζει πως μέσα μας υπάρχει και η καλή και η κακή πλευρά.

Ο Μυστικός δείπνος – Ντα Βίντσι

Ο Μυστικός Δείπνος είναι τοιχογραφία του 15ου αιώνα, δημιουργημένη από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Είναι πολλά τα σενάρια για την ερμηνεία του από τους μετέπειτα καλλιτέχνες και μελετητές, που θέλουν τη μορφή του Ιούδα να έχει βασιστεί σε εκείνη του Ιησού, αλλά έχει προστεθεί 3 χρόνια αργότερα.

(Πηγή: Brightside)

About Kostas Athanasoulis