Home / Πολιτική / Τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα: Γ΄ Λυκείου και Πάσχα στο χωριό

Τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα: Γ΄ Λυκείου και Πάσχα στο χωριό

Μία αποστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την χθεσινή τοποθέτησή του σε διαδικτυακό συνέδριο της ΕΣΕΕ για τα 20 χρόνια της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου, έδειξε τον δρόμο για το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε πως έχουμε μπροστά μας ένα «κρίσιμο δίμηνο», όπου θα συνυπάρξουν «η άμυνα για την υγεία με τα προσεκτικά βήματα της οικονομίας και της κοινωνίας».
Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μία «συγκατοίκηση» με τον ιό μέχρι το τέλος Μαΐου, καθώς ακόμα και το τρίτο κύμα να μπει σε ύφεση – που εικάζεται πως θα γίνει το επόμενο διάστημα – ο ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί και θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε μαζί του με την οικονομική και κοινωνική ζωή να είναι σε λειτουργία. Από την παραπάνω φράση του πρωθυπουργού συμπεραίνεται αυτό που ήδη επισημάναμε τις προηγούμενες μέρες: η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση για νέο κλείσιμο δραστηριοτήτων, αλλά αντίθετα θέλει ό, τι ανοίγει να μην κλείνει, κάνοντας μία διαχείριση των αντοχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Μαξίμου έχει αρχίσει να υπάρχει η σκέψη κάποια στιγμή να σταματήσουν να ανακοινώνονται κρούσματα, καθώς όπως λέγεται τα πιο σημαντικά στοιχεία στην φάση που είμαστε είναι οι διασωληνωμένοι που δείχνουν τις αντοχές του συστήματος Υγείας και τα εισιτήρια και εξιτήρια στα νοσοκομεία.  

Το γεγονός πως ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα δεν αλλάζει παρά τις αντοχές της πανδημίας, φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκαναν χθες κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Ο κ. Σκέρτσος εστίασε στο self testing λέγοντας πως πρέπει ήδη από σήμερα να το προμηθευτούν καθηγητές και γονείς ώστε την ερχόμενη Δευτέρα να επανέλθουν στα θρανία τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου.
Οσον αφορά το «Πάσχα στο χωριό» που όσο περνάνε οι μέρες συζητείται όλο και περισσότερο, όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί, με κλειστή βεβαίως εστίαση, που θα ανοίξεί μετά το Πάσχα. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη: «Υπάρχει πιθανότητα να ανοίξουν τα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου, αλλά και να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα σε περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο με τον τόπο κατοικίας», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, αποκλείοντας παράλληλα το άνοιγμα της εστίασης πριν από τις γιορτές.
Ο κ. Μητσοτάκης στο διαδικτυακό συνέδριο της ΕΣΕΕ αναφέρθηκε και στην ελληνική οικονομία, τόσο για τις αντοχές που έδειξε το 2020 όσο και για τις προοπτικές της. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η Ελλάδα το 2020 κατάφερε να περιορίσει την ύφεση στο 8,2% και, παρά το γεγονός ότι το 78% των εμπορικών επιχειρήσεων παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών τους, «στον κλάδο προστέθηκαν 19.000 νέες θέσεις εργασίας». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνησή του το προηγούμενο έτος για την στήριξη σχεδόν 600.000 επαγγελματιών και επιχειρήσεων που «έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί με 7,3 δισ. από τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής» που συνεχίζονται «και αυτό σε συνδυασμό με την απαλλαγή ενοικίου και τις αναβολές καταβολής των οφειλών». Κατέληξε δε, μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης που το χαρακτήρισε ένα «πανίσχυρο όπλο» που θα κινητοποιήσει σχεδόν 57 δισεκατομμύρια σε 170 δράσεις, την «Ελλάδα 2.0», που στο επίκεντρό της έχει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

K. Μητσοτάκης: Συμφωνία εμπιστοσύνης ώστε ό,τι ανοίγει, να μην ξανακλείνει

Σχεδιασμός χωρίς πισωγυρίσματα

Money Review

Πηγή

About moneyreview