Home / Ειδήσεις / Τα γερμανικά υπερκέρδη από τα χαμηλά επιτόκια

Τα γερμανικά υπερκέρδη από τα χαμηλά επιτόκια

Η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων -για την οποία έχουν επικριθεί εντονότατα η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι στη Γερμανία- ωφελεί σε μεγάλο βαθμό τα γερμανικά δημόσια ταμεία, υποστηρίζει η εφημερίδα Bild.

«Πικρό για τους αποταμιευτές, καλό για τα δημόσια ταμεία! Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ωφελείται τα μέγιστα από τα μηδενικά επιτόκια», αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική εφημερίδα Bild, προσθέτοντας ότι από τον Ιανουάριο η Γερμανία πλήρωσε 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τα χρέη της σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωζώνης σε μείωση του βασικού επιτοκίου πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 0%, από 0,05%. Η πολιτική αυτή των μηδενικών επιτοκίων προκάλεσε ηχηρές αντιδράσεις, κυρίως στη Γερμανία.

«Η κριτική σταμάτησε»

Μάλιστα ο ίδιος ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε είχε επικρίνει έντονα προ διμήνου τη νομισματική πολιτική της ευρωτράπεζας και του προέδρου της Μάριο Ντράγκι, εκτιμώντας ότι η πολιτική αυτή είναι συνυπεύθυνη για την άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού και ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

«Στο μεταξύ όμως η κριτική αυτή έχει σταματήσει», παρατηρεί η Bild. Σύμφωνα με τη λαϊκή εφημερίδα, ένας από τους λόγους είναι ότι το γερμανικό κράτος εξοικονομεί στην παρούσα φάση δισεκατομμύρια λόγω της αμφιλεγόμενης αυτής πολιτικής της ΕΚΤ.

«Εάν η ομοσπονδία, τα κρατίδια και οι δήμοι έπρεπε να πληρώνουν για τα χρέη τους τόσο υψηλά επιτόκια όσο πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, τότε -σύμφωνα με υπολογισμούς της Bundesbank- θα έπρεπε να είχαν καταβάλει επιπρόσθετα 192 δισ. ευρώ», αναφέρει η Bild.

Στο +17% τα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας

Η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων όμως έχει και άλλες συνέπειες, οι οποίες ωφελούν επίσης τα δημόσια ταμεία. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν σημαντικά τα έσοδα από τους καταβαλλόμενους φόρους ακίνητης περιουσίας στη Γερμανία. Λόγω των χαμηλών επιτοκίων, που στον αντίποδα πλήττουν τους αποταμιευτές, οι τελευταίοι στρέφονται μαζικά στην αγορά ακινήτων. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς αλλά και σε μια θεαματική αύξηση των εσόδων από τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Τα ομόσπονδα κρατίδια, στα οποία εμπίπτει η αρμοδιότητα συλλογής του σχετικού φόρου, καταγράφουν φέτος αύξηση των εσόδων κατά 17% σε σχέση με πέρσι.

Επίσης, σύμφωνα με την Bild, η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων οδηγεί σε αύξηση της αγοραστικής δύναμης σε άλλες χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι γερμανικές εξαγωγές, και συγκεκριμένα κατά 3%.

Κώστας Συμεωνίδης

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis