Το Ταζ Μαχάλ ή το «Crown of the Palace», είναι ένα μαρμάρινο μαυσωλείο από λευκό ελεφαντόδοντο στη νότια όχθη του ποταμού Yamuna στην πόλη Agra της Ινδίας.

Ιστορία και αρχιτεκτονική

Ανατέθηκε το 1632 από τον αυτοκράτορα Mughal Shah Jahan (που βασίλευσε από το 1628 έως το 1658). Σκοπός του ήταν να στεγάσει τον τάφο της αγαπημένης του συζύγου, Mumtaz Mahal.

Στεγάζει επίσης τον ίδιο τον τάφο του Shah Jahan. Ο τάφος είναι το επίκεντρο ενός συγκροτήματος 42 στρεμμάτων. Αυτό περιλαμβάνει ένα τζαμί και έναν ξενώνα και περιβάλλεται από επίσημους κήπους που οριοθετούνται από τρεις πλευρές από έναν τσαλακωμένο τοίχο.

Η κατασκευή του μαυσωλείου ολοκληρώθηκε ουσιαστικά το 1643, αλλά οι εργασίες συνεχίστηκαν σε άλλες φάσεις του έργου για άλλα 10 χρόνια.

Το συγκρότημα Taj Mahal πιστεύεται ότι έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του το 1653 με κόστος που εκτιμάται ότι ήταν περίπου 32 εκατομμύρια ρουπίες, το οποίο το 2020 θα ήταν περίπου 70 δισεκατομμύρια ρουπίες (περίπου 956 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Το κατασκευαστικό έργο απασχολούσε περίπου 20.000 τεχνίτες υπό την καθοδήγηση ενός συμβουλίου αρχιτεκτόνων με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα, Ustad Ahmad Lahauri.

Το Ταζ Μαχάλ ορίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το 1983 ως «το κόσμημα της μουσουλμανικής τέχνης στην Ινδία και ένα από τα παγκοσμίως θαυμάσια αριστουργήματα της παγκόσμιας κληρονομιάς».

Σύμφωνα με το en.wikipedia, θεωρείται από πολλούς ως το καλύτερο παράδειγμα της αρχιτεκτονικής Mughal και σύμβολο της πλούσιας ιστορίας της Ινδίας. Το Ταζ Μαχάλ προσελκύει 7-8 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως και το 2007, ανακηρύχθηκε νικητής της πρωτοβουλίας New 7 Wonders of the World (2000-2007).

Φώτο

Taj Mahal – The symbol of eternal love in India

Returning to the Taj Mahal to contemplate one of the symbols of eternal…

Posted by VietnamReps Marketing on Friday, 24 March 2017

Wonderous Taj Mahal. India..!!

Posted by Interesting Things on Friday, 9 May 2014

Il Taj Mahal è uno dei luoghi più belli al mondo secondo una classifica di Trip Advisor: ecco gli altri http://larep.it/14wRcSY

Posted by la Repubblica on Wednesday, 26 June 2013

Have you been to the Taj Mahal? Is it worth visiting?

Posted by Travel2Next on Saturday, 3 September 2016

60 kg Taj Mahal chandelier crashes, ASI orders probe

60 kg Taj Mahal chandelier crashes, ASI orders probe

Posted by Kannadiga World on Saturday, 22 August 2015

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο