Home / Ειδήσεις / Σ.Αραβία: Επενδυτικό ταμείο 2 τρισ. δολ. για απεξάρτηση από το πετρέλαιο

Σ.Αραβία: Επενδυτικό ταμείο 2 τρισ. δολ. για απεξάρτηση από το πετρέλαιο

Προετοιμασία για το τέλος της πετρελαϊκής εποχής

Αθήνα
Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται για το λυκόφως της πετρελαϊκής εποχής, με τη δημιουργία ενός κρατικού επενδυτικού ταμείου, που θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ώστε την επόμενη 20ετία η οικονομία της να μην εξαρτάται κυρίως από το πετρέλαιο, δήλωσε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δεύτερος στη σειρά διαδοχής του σαουδαραβικού θρόνου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο πρίγκιπας δήλωσε ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο θα ελέγχει τελικά περιουσιακά στοιχεία αξίας μεγαλύτερης των 2 τρισ. δολαρίων, βοηθώντας το βασίλειο να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, ο πρίγκιπας σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα πουλήσει μετοχές της Aramco και θα μετατρέψει τη γιγαντιαία πετρελαϊκή εταιρεία σε επιχειρηματικό όμιλο.

Η πρώτη δημόσια προσφορά μετοχών της Aramco σχεδιάζεται για το 2018, αλλά μπορεί να γίνει το 2017, με το αρχικό ποσοστό των προς πώληση μετοχών να είναι μικρότερο από το 5%, πρόσθεσε.

«Με τη δημόσια προσφορά για την Aramco και τη μεταβίβαση των μετοχών της στο κρατικό επενδυτικό ταμείο, θα γίνουν οι επενδύσεις και όχι το πετρέλαιο η βασική πηγή εσόδων της σαουδαραβικής κυβέρνησης», τόνισε ο πρίγκιπας.

«Αυτό που μένει τώρα είναι να υπάρξει διαφοροποίηση των επενδύσεων. Έτσι, στα επόμενα 20 χρόνια, θα είμαστε μία οικονομία ή ένα κράτος που δεν θα εξαρτάται κυρίως από το πετρέλαιο» πρόσθεσε.

Σχεδόν 8 δεκαετίες μετά την πρώτη ανακάλυψη πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, ο 30χρονος γιος του βασιλιά Σαλμάν στοχεύει να μετατρέψει τη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα πετρελαίου του κόσμου σε μία οικονομία προσαρμοσμένη στη νέα εποχή. Καθώς η στρατηγική του θα παίρνει σάρκα και οστά, η ταχύτητα των αλλαγών μπορεί να σοκάρει τη συντηρητική σαουδαραβική κοινωνία, που είναι συνηθισμένη επί δεκαετίες σε κυβερνητικές παροχές, σημειώνει το δημοσίευμα.

Μετά την πώληση μετοχών της Aramco, το κρατικό επενδυτικό ταμείο θα παίξει ευρύτερο ρόλο στην οικονομία, επενδύοντας στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό.

Το ταμείο θα είναι τόσο μεγάλο, ώστε θα μπορούσε να αγοράσει τις τέσσερις μεγαλύτερες, εισηγμένες σε χρηματιστήριο, εταιρείες του κόσμου: Την Apple, την Alphabet που είναι η μητρική της Google, τη Microsoft και τη Berkshire Hathaway.

Απώτερος στόχος του κρατικού ταμείου είναι να αυξήσει στο 50% το ποσοστό των ξένων επενδύσεων από 5% που είναι τώρα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ταμείου Γιασίρ Αλρουμαγιάν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis